Oko šezdeset bibliotekara i predstavnika lokalnih medija i organizacija civilnog društva iz Vojvodine učestvovalo je juče na treningu „EU fondovi – projekti i partnerstva“ koji  je organizovan kako bi ove tri grupe profesionalaca stekle dodatna znanja i veštine u procesu apliciranja za sredstva iz EU fondova.

Treningu su prisustvovali bibliotekari iz Novog Sada, Subotice, Sombora, Kikinde, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Bačke Topole, Pančeva, Vršca, Kovina, kao i njihove kolege iz medija i udruženja građana iz tih ali i drugih gradova Vojvodine. Ideja ovako koncipiranog treninga je da poveže bibliotekare, novinare i aktiviste civilnog društva kako bi, kroz partnerstva, zajedno krenuli u osmišljavanje, apliciranje za sredstva pa potom i realizaciju projekata. Postoje EU fondovi kojima bi ovakvi projekti bili atraktivni pa je namera ovog treninga i bila da podstakne ove tri profesije da se povežu.

Glavni predavač na treningu bio je Endre Balaša, konsultant TACSO (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva),  koji je učesnicima treninga preneo deo svog višegodišnjeg iskustva u vođenju projekata. Za učesnike, koji su imali različit nivo prethodnog znanja o vođenju projekata finansiranih iz EU fondova, bilo je korisno da čuju njegovo viđenje svih faza projekta – od osmišljavanja koncepta, preko pisanja predloga projekta, definisanja načina za evaluaciju postignutih ciljeva do prikupljanja tehničke i druge dokumentacije.

Učesnici su, takođe, imali priliku da čuju koleginicu iz Narodne biblioteke Srbije, Vesnu Jovanović, koja je govorila o Jedinstvenom bibliotečko informacionom sistemu i kako se on može koristiti u službi informisanja građana o EU. Ona je istakla da su biblioteke neka vrsta „javnog servisa za informisanje“ i da su mesta na kojima građani traže relevantne i tačne informacije o temama koje ih zanimaju. I Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije takođe je dala doprinos ovom treningu jer su učesnici imali priliku da od Marije Simić, iz Sektora za komunikacije ove Kancelarije, čuju detalje o poslednjem istraživanju javnog mnjenja Srbije o tome kako vide Evropsku uniju i njene aktivnosti u našoj zemlji. Ovakav uvid je prisutnima dao širu sliku našeg društva i pomogao im da uvide kakav odnos građani imaju prema ideji evrointegracija. O raznolikosti dosadašnje EU pomoći Srbiji učesnicima treninga je govorila Marina Rakić, iz EU Info centra iz Beograda.

Interesovanje za obuku o tome kako aplicirati za sredstva EU fondova i na taj način se uključiti u nove oblike finansiranja svojih aktivnosti sve je aktuelnija tema i to ovaj trening i pokazuje. Drago nam je da su treningu prisustvovali predstavnici uglednih medija iz Vojvodine, poput Radio televizije Vojvodine kao i listova „Dnevnik“ i „Magyar Szo“ kao i brojne organizacije civilnog društva. Nadamo se da će ih ovaj trening dodatno umrežiti i povezati te da će se kao rezultat uskoro pojaviti i neki njihov zajednički projekat.

Trening „EU fondovi – projekti i partnerstva“ organizovan je u okviru projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“. Po istom konceptu, 14.oktobra je organizovan trening u Beogradu, za učesnike iz centralne i istočne Srbije a za narednu godinu je u planu i isti trening u Nišu.

Novosadski trening održan je u čitaonici Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, dugogodišnjeg partnera Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

Share and Enjoy !

0Shares