Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 207.961 evra realizaciju projekata pet poljoprivrednih udružanja i dve poljoprivredne zadruge iz jugoistočne i jugozapadne Srbije koji će im pomoći da unaprede proizvodnju i budu konkurentniji na tržištu.

Bespovratna sredstva su odobrena za finansiranje projekata Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Ratar-K“ iz Aleksinca, Udruženja pčelara „Babušnica“, Zemljoradničke zadruge „Gorica“ iz Knjaževca, Poljoprivredne zadruge „Oblačinska višnja“ iz Merošine, Udruženja pčelara „Zlatarka“ iz Nove Varoši, Udruženja „Pešter food“ iz Novog Pazara i Međuopštinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Novog Pazara.

Dobijena sredstva poljoprivrednici će iskoristiti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda ili manje građevinske radove, poput izgradnje hladnjača ili sušara, i na taj način će povećati obim proizvodnje i uvesti tehnološke inovacije.

„Sa novim traktorskim priključcima podići ćemo kvalitet i brzinu pripreme stočne hrane, jer ćemo sa kosačicama pet puta brže da kosimo veće površine zemlje. Takođe, uz novu mehanizaciju kvalitetnije ćemo pripremati zemljište za setvu, a posebno je važno što se na ovaj način podstiče saradnja među poljoprivrednicima koji će zajednički da koriste mašine”, istakao je Ismet Sajtarić, direktor Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja koja okuplja 37 poljoprivrednih udruženja iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina sa ukupno 334 poljoprivredenih gazdinstava.

Projekti, usmereni na unapređenje voćarstva i povrtarstva, stočarstva i pčelarstva u programskim opštinama, izabrani su u okviru druge faze poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačkim grupama koja je trajala tokom septembra i oktobra 2016. godine. Pravo učešča su imale 32 poljoprivredne proizvođačke grupe izabrane u prvoj fazi poziva koja je podrazumevala jačanje kapaciteta većeg broja poljoprivrednika i poljoprivrednica. Tako su predstavnici 32 zadruge i udruženja imali priliku da steknu i unaprede svoje znanje u rukovođenju zadrugama i udruženjima, finansijama i marketingu, razmene iskustva sa poljoprivrednim proizvođačima iz Francuske, kao i da se upoznaju sa programom pretpristupne pomoći za poljoprivredu i ruralni razvoj – IPARD.

„Kako bi se iskoristio značajan potencijal koji poljoprivreda ima u Srbiji, neophodno je da poljoprivrednici kontinuirano ulažu u primenu novih znanja i tehnologija, i na ovaj način EU i Vlada Švajcarske pružaju im mogućnost da udruženim snagama u zadrugama i udruženjima realizuju svoje ideje i unaprede proizvodnju“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRESa
http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/ .

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Share and Enjoy !

0Shares