Beogradski studenti o prvoj godini Hrvatske u EU sa profesorom Dejanom Jovićem, savetnikom predsednika Josipovića

Iskustva Hrvatske u procesu EU integracija, perspektive zapadnog Balkana i izazovi sa kojima se region suočava teme su o kojima su studenti Pravnog i Fakulteta političkih nauka razgovarali u EU Info centru sa Dejanom Jovićem, glavnim analitičarem hrvatskog predsednika Iva Josipovića i profesorom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

EUIC_Dejan_Jovic_1

Jović, koji je gost Beogradskog bezbednosnog foruma, govorio je o prvoj godini Hrvatske u Evropskoj uniji.

“U Hrvatskoj se nije puno toga promenilo od trenutka pristupanja EU”, rekao je Jović.

Dileme i strahovi koje je Hrvatska imala u periodu pristupanja – od straha građana da će se zbog primene novih mera živeti lošije do bojazni od gubitka suvereniteta, razlozi su što pre ulaska u EU u zemlji nije bilo preterane EU euforije, ali ni skepticizma. Više se radilo o EU ravnodušnosti, smatra Jović, ističući da je preovlađivao utisak da proces integracija nije toliko zavisio od same Hrvatske koliko od volje Brisela.

Međutim, dodaje Jović, razlog zašto su čak i nacionalisti prihvatili put ka EU je, suprotno od bojazni šire javnosti, upravo povećanje suverenosti. “Pojavio se osećaj da onda kada uđemo u EU neće više biti politike uslovljavanja”
Po njemu, za EU je važno da realističnije posmatra zapadni Balkan i da se proširi iz geostrateških razloga.

Osvrćući se na evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i podeljene Bosne i Hercegovine, Jović se zapitao ‘ako je EU u članstvo primila Kipar, koji je podeljeniji od Bosne, zašto ne bi primila i Bosnu’. Bosna, kao ni zapadni Balkan, verovatno nikad neće i ne mogu biti, recimo, Finska, ali ih treba prihvatiti u okvirima realpolitike i shvatiti da je i članstvo “problematične” regije, koja nije rešila svoje problem, bolje od politike čekanja.

“Jednačina je tu vrlo jednostavna: ako se EU ne proširi na područje zapadnog Balkana, svoj će interes u regiji proširiti druge države ili geopolitički interesi”, zaključio je Jović.

EUIC_Dejan_Jovic_2