Barselona je “iPrestonica” Evrope

Panel nezavisnih eksperata je u oštroj konkurenciji u kojoj su bili i Grenobl i Groningen izabrao Barselonu

iPrestonica

Evropska komisija je titulu Evropske prestonice inovacije (“iPrestonica”) dodelila Barseloni zbog “uvođenja novih tehnologija kako bi se grad približio građanima”. Panel nezavisnih eksperata je u oštroj konkurenciji u kojoj su bili i Grenobl (Francuska) i Groningen (Holandija) izabrao Barselonu. Nagrada iPrestonica u iznosu od 500,000 evra (IP/13/808) biće iskorišćena u svrhu podizanja inovacija na viši nivo. Barselona je proglašena pobednikom danas, na završnoj ceremoniji Konvencije inovacija 2014, najznačajnijem događaju u oblasti inovacija u Evropi (#EUIC2014).

Mari Gejgan-Kvin, evropska komesarka za istraživanje, inovaciju i nauku, je rekla: “Barselona je zasluženi dobitnik prve iPrestonica nagrade, zbog posvećenosti u upotrebi novih tehnologija u korist svojih žitelja. Ipak, bilo je i mnogih drugih sjajnih inicijativa i predloga, i ja želim da se gradovi i regioni ujedine i podele svoja iskustva. Izvanredne inicijative na lokalnom nivou će doprineti pretvaranju Evropske unije u Uniju inovacija.”

Septembra 2011, gradsko veće Barselone je pokrenulo projekat “Barselona kao grad ljudi”, uvođenjem novih tehnologija koje bi podstakle privredni rast i blagostanje njenih građana putem:

  • Inicijativa za otvoreni pristup podacima, nudeći dragocene informacije pojedincima i privatnim kompanijama;
  • Inicijativa za održivi razvoj grada kroz pametno osvetljenje, mobilnost (e-vozila) i rezidualnu energiju (mreže grejanja i hlađenja);
  • Društvenih inovacija;
  • Unapređenja saveza istraživačkih centara, univerziteta, privatnih i javnih partnera u okviru projekta;
  • Pružanja “pametnih usluga” na fleksibilan, trajan i brz način korišćenjem informaciono-komunikacione tehnologije – koja je korišćena u svrhu pokretanja inovacija u različitim delovima grada.

Pozadina

Inovacija je od presudnog značaja za privredni rast i poslovnu konkurentnost, i u samom je središtu strategije Evropa 2020 Evropske unije. Dve trećine populacije EU danas živi u urbanim područjima. Ova područja zbog toga igraju ključnu ulogu u stvaranju inovativnije Evrope, a kako postaju inovativnija, ovo ih čini boljim mestom za život.

Nagradom Evropska prestonica inovacija, Komisija prepoznaje one gradove koji ulažu napore kako bi unapredili inovacije i kvalitet života svojih građana.

Više informacija:

www.ec.europa.eu/icapital

www.ec.europa.eu/euic2014

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm