„Turizam je postao industrija svuda u svetu. Ljudi su siti toga. Oni žele da svoj odmor iskoriste u prirodi, u netaknutim predelima, da, za promenu, jedu zdravu hranu i udišu čist vazduh”, rekao je diplomirani inženjer fitomedicine Slobodan Virijević na okruglom stolu „Apiterapija i ruralni turizam“. Dodaje da Balkansko poluostrvo ima izuzetne uslove za uzgoj pčela i da bi to trebalo iskoristiti, kako za sebe, tako i kao ponudu ljudima iz inostranstva koji posećuju naše krajeve.

Apiterapija predstavlja primenu pčelinjih proizvoda u lečenju, kao i u preventivne svrhe. Oko 30 pčelara iz Srbije i Hrvatske složni su u stavu da bi baš razvoj pčelarstva mogao da bude jedan od ključnih faktora za poboljšanje turističke ponude naše zemlje.

Pčelinja mikroklima blagotvorno deluje na ljudski organizam. U te svrhe, pčelinjaci sve češće grade kućice od prirodnih materijala, koje praktično leže na temeljima pčelinjih košnica. Ovo su takozvane „apikomore“, u kojima čovek, ležeći na košnicama, svoj organizam dovodi u stanje ravnoteže. Pčele imaju svoje biopolje koje utiče na naš organizam, te tako nestaju stres i napetost, stabilizuje se krvni pritisak i slično. Ovo je samo jedan vid apiterapije koji može privući ljude u naše krajeve. Treba naglasiti i to da pčelinja mikroklima i pčelinji proizvodi imaju važno mesto u zvaničnoj i alternativnoj medicini.

Stručnjaci tvrde da pčelinji proizvodi — med, matični mleč, propolis i pčelinji otrov, mogu biti delotvorni protiv mnogih bolesti. Ipak, jedan od osnivača Udruženja za apiterapiju i integrativnu zaštitu „Api Beo“ Žarko Stepanović upozorava na opasnosti lečenja pčelinjim proizvodima, upravo zbog njihovog jakog alergijskog dejstva.

 

– Da bi neko bio dobar apiterapeut pre svega mora da ima suptilan odnos prema medonosnoj pčeli, ali i da se konsultuje sa lekarima i drugim stručnjacima u svom radu. Da bi se uspešno sprovelo lečenje potrebno je da se uspostavi apiterapijska dijagnoza bolesti. Nakon toga je potrebno da se uradi hematološka i biohemijska analiza. Potom treba uvažiti konkretne tegobe pacijenta i utvrditi sklonost ka alergijama“, objašnjava Stepanović .

Okrugli sto “Apitrerapija i ruralni turizam” odran je na pčelarskom gazdinstvu „Bio Pčelinja klinika“ u Bačkom Novom Selu, a podržali su ga Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Opština Bač i EU info point Novi Sad.

Share and Enjoy !

0Shares