Pod sloganom „Održiva Evropa – održiva budućnost“ Finska u drugoj polovini 2019. godine predsedava Savetom EU. O prioritetima predsedavanja u EU info kutku u Nišu govorio je ambasador Finske, Kimo Lahdevirta.

Tokom predstavljanja prioriteta finskog predsedavanja EU u Nišu, ambasador je istakao i značaj proširenja unije, kao i jedinstva celog kontinenta.

„Ako želimo da uspemo u budućnosti, mislim da moramo da budemo svi zajedno, ne samo zemlje članice EU već sve evropske zemlje“ poručuje ambasador Lahdevirta

Finska je rotirajuće šestomesečno predsedavanje Savetom EU preuzela od Rumunije, 1. jula ove godine. Prioritetna pitanja su jačanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, konkurentnost i socijalna inkluzija, preuzimanje uloge globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promena i sveukupna zaštita bezbednosti građana.

Temelj evropskih integracija – mir, bezbednost, stabilnost, demokratija, napredak – moraju da se zaštite. Samo zajedničkim akcijama i odbranom zajedničkih vrednosti, EU može da se izbori sa najvećim izazovima našeg vremena, dok istovremeno promoviše dobrobit i napredak svojih građana, navodi se na sajtu finskog predsedavanja.

Za vreme boravka u Nišu, ambasador se sastao i sa gradonačelnikom Niša, a  nakon prezentacije u EU info kutku svečano je otvorio izložbu “Finski inovativni dizajn” u Oficirskom domu, koja je realizovana u saradnji sa organizacijom „Mladi ambasadori“ iz Niša.