Šefovi država i vlada i predsednici institucija EU će se 25. marta sastati u Rimu kako bi obeležili 60. godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora koji su položili temelje za Evropsku uniju kakva je danas. Očekuje se da će ovom prilikom lideri EU usvojiti zajedničku deklaraciju.

Smernice za budućnost nalaze se u beloj knjizi o budućnosti Evrope Evropske komisije, usvojenoj 1. marta u kojoj su predstavljeni načini na koje bi EU mogla de se razvija do 2025. godine.

Na sajtu EU info centra i institucija Evropske unije možete pronaći kako se širom Evrope obeležava 60. godišnjice Rimskih ugovora i podsetiti se na ključne događaje koji su oblikovali današnju Evropu.

Jedan od njih je izložba arhivskih dokumenata i fotografija pod nazivom: „Sve ujedinjenija EU: Nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu“ koju su pripremili Istorijski arhiv Evropske unije zajedno sa Istraživačkim centrom Alcide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu, italijanska ambasada i Italijanski institut u Beogradu.

Pre 60 godina u Rimu su položeni temelji današnje Evrope i od tada traje najduže razdoblje mira u istoriji zemalja članica Evropske unije. Ugovorima iz Rima uspostavljeno je zajedničko tržište koje omogućuje slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala i stvoreni su uslovi za blagostanje i stabilnost evropskih građana.

Tokom poslednjih šest decenija, EU je aktivno težila ne samo postizanju mira i prosperiteta u Evropi, već je uticala na stvaranje stabilnijeg sveta zalažući se za principe jednakosti i demokratije.