Publikacija “Pregovaračka poglavlja u 35 koraka” EU info centra, predstavljena je danas publici na beogradskom sajmu knjiga. Sa studentima i posetiocima štanda EU o aktuelnom trenutku u evrointegracijama Srbije razgovarali su šef sektora za komunikaciju i medije u Delegaciji EU u Srbiji Ramunas Janušauskas, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jovan Teokarević i Ivan Vejvoda iz Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU.

Ramunas Janušauskas iz Delegacije EU je izjavio da nema sumnje da će pregovori o članstvu Srbije u EU trajati nekoliko godina, jer je to bio slučaj i sa drugim kandidatima, ali je dodao da će Srbija tokom tog procesa imati koristi, kao i da će joj samo članstvo doneti korist.

“Mnogi od vas će imati mogućnost da rade u nekoj od oblasti koja ima veze sa EU”, rekao je  Janušauskas prisutnim studentima. “Korak po korak i Srbija će se pridružiti EU i pružiti vam priliku da radite u mnogim oblastima za koje ste zainteresovani”.

On je istakao da će članstvo u Uniji Srbiji, između ostalog, omogućiti bolju poziciju u sklapanju trgovinskih sporazuma a da već kroz programe predpristupne pomoći EU pomaže zemljama kandidatima. Kao primer naveo je programe IPA fondova za ruralna područja zahvaljujući kojima su, kako je rekao, i poljoprivrednici koji su bili skeptici promenili mišljenje.

publika-koraci

Upitan da li bi se moglo desiti da članice EU zaustave prijem Srbije usled zamora proširenjem, Janušauskas je odgovorio da se do sada nikada nije desilo da neka evropska zemlja bude sprečena u procesu pristupanja. Norveška i Island sami su prekinuli pregovore o pristupanju EU, podsetio je Janušauskas.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jovan Teokarević je ukazao da su građani Srbije nedovoljno obavešteni o aktivnostima EU u Srbiji i procesu pridruživanja.

Na osnovu istraživanja javnog menjenja iz juna, koje je rađeno za potrebe Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, tri četvrtine ispitanika nije znalo da navede nijedan projekat koji u Srbiji finansira EU, rekao je Teokarević uz napomenu da je činjenica da je EU u Srbiji finansirala oko 600 projekata.

“Teško je hodati, ne samo kroz Beograd, nego i kroz druge gradove, a ne saplesti se o tablu na kojoj piše da je nešto u nekoj bolnici ili školi urađeno uz pomoć EU”, rekao je Teokarević. On je ocenio da je, zbog toga, izuzetno važna publikacija o pregovaračkim poglavljima, koju je objavio EU info centar.

Ivan Vejvoda iz pregovaračkog tima Srbije je govoreći o pripremama Srbije u procesu pridruženja istakao da iako pregovori nisu otvoreni, na pojedinačnim poglavljima se svakodnevno radi. “Proces skrininga je obuhvatio čitav pregled sadržaja svih poglavlja” rekao je Vejvoda i dodao da je Srbija spremila poglavlje 32 posvećeno finansijama, da je juče predat akcioni plan za poglavlja 23 i 24 i da se nada da će uskoro biti otvorena prva pogavlja u pristupnim pregovorima.