Tokom 2020. godine, obeležava se 30 godina od početka Interrega, veoma uspešnog programa EU koji ima za cilj podsticanje teritorijalne saradnje između pograničnih regiona.

Povodom jubileja, zadovoljstvo je istakla i evropska komesarka za koheziju i reforme Elisa Fereira.

„Kao jedinstven instrument saradnje, podržan kohezijskim finansiranjem, Interreg omogućava regionima i zemljama da rade zajedno u rešavanju zajedničkih izazova. Interreg projekti su konkretni primeri da granice ne moraju biti prepreke, ali mogu biti prilika za rast i uspešnu saradnju. Tokom proteklih 30 godina, zahvaljujući brojnim projektima koje podržava EU, Interreg je zbližio više od 170 miliona Evropljana koji žive u pograničnim regionima, poboljšao njihov život i stvorio nove mogućnosti za saradnju. Proslava 30 godina Interrega događa se u ključnom vremenu istorije EU“, ističe Fereira, koja dodaje i da projekti u ovom programu izgrađuju Evropu ciglu po ciglu.

„Namera je da nastavimo ovu misiju, ali i da iskoristimo ovu slavljeničku priliku da propitujemo, preispitamo i damo novi dah onome što smatramo osnovnom vrednošću Evropske unije: duhu saradnje, vođenom čvrstim uverenjem da smo zajedno jači“, ističe komesarka.

Pokrenuta 1990. godine, Evropska teritorijalna saradnja poznatija kao Interreg, je program kohezione politike koji pruža okvir za sprovođenje zajedničkih akcija i razmene politika između nacionalnih, regionalnih i lokalnih aktera iz različitih država članica. Opšti cilj Evropske teritorijalne saradnje je promocija skladnog ekonomskog, socijalnog i teritorijalnog razvoja Unije u celini.

Programi saradnje Interreg pokrivaju ceo evropski kontinent sa ukupnim budžetom od preko 12 milijardi evra, uključujući doprinos EU i zemalja članica, tokom programskog perioda 2014-2020.

Učesnik ovog programa je i Srbija, koja kroz pograničnu saradnju učestvuje u velikom broju projekata sa članicama EU sa kojima se graniči – Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom.

Share and Enjoy !

0Shares