Bundeve, paukove mreže, škripa vrata, čudovišta iz mraka… Svima poznata atmosfera Noći veštica očekuje vas 31. oktobra u Lozničkoj 11, na žurci koju organizuje EU info centar.

Kao osnova ovog globalno poznatog praznika poslužila je drevna keltska svetkovina Samhain i deo su evropske kulturne baštine, gde su vekovima bili deo „paganskih“ obeležavanja kraja godine i početka zime, kada se duhovi preminulih, prema verovanjima, vraćaju među žive. Ovo predavanje će kroz inserte iz niza filmova ukazati na to kako je pomenuti evropski praznik bio rekontekstualizovan u Americi od strane evropskih doseljenika i kako je, zatim, u današnjoj Evropi, proslavljan u svojoj novoj, modernizovanoj, komercijalizovanoj i karnevalskoj varijanti.

Upravo o neobičnoj istoriji popularnog praznika kroz filmove pričaće dr Dejan Ognjanović, a predavanje će početi od 19 časova. Nakon debate na ovu temu, počeće žurka koju nećete želeti da propustite. Prvih 100 ljudi koji dođu, dobiće na šanku vaučere za dva pića. Maskiranje nije obavezno, ali je poželjno.

Očekujemo vas.