Sledeće predavanje u ciklusu “Sbija i Evropa kroz vekove prožimanja” održaće jedan od najvećih srpskih kompozitora Zoran Simjanović. U četvrtak 6. oktobra od 18 časova u prostorijama EU info centra u Beogradu on će u predavanju pod naslovom Zoran Simjanović i Evropa, izneti svoja “evropska iskustva”.

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 6. oktobra u 12 časova. Predavanja se održavaju u prostorijama EU info centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu od 18 časova.

Rezime predavanja

Kao jedan od najvećih savremenih srpskih kompozitora, autor vanredno obimnog opusa filmske, pozorišne, TV i reklamne muzike, kompozitor Zoran Simjanović iza svesno provokativno intoniranog naslova predavanja, nastoji da sažme „privatnu istoriju“ svoje porodice i profesije, i njihove odnose sa Evropom. Od prelaska njegovih predaka preko albanskih planina i osnivanja pozorišta u Kruševcu, Zoran Simjanović dalje govori o počecima nove popularne muzičke kulture u SFRJ, čijem je stvaranju i lično doprineo. U predavanju će takođe biti reči i o potonjem središnjem segmentu Simjanovićevog stvaralaštva, filmskoj odnosno pozorišnoj muzici, i njenoj recepciji u evropskim zemljama. Konačno, važan deo predavanja posvećen je različitim vidovima odnosa evropskih strukovnih institucija prema kompozitorima uopšte i njihovim ostvarenjima. Sažimajući vlastita iskustva Zoran Simjanović svojim predavanjem nastoji da, kao njen neposredni učesnik, predstavi jednu dimenziju, genezu i transformacije jugoslovenske odnosno srpske i evropske kulturne scene tokom proteklih decenija

Simjanović ispred hora KOLEGIJUM MUZIKUM

Simjanović ispred hora KOLEGIJUM MUZIKUM

ZORAN SIMJANOVIĆ

Zoran Simjanović jedan je od najpoznatijih jugoslovenskih odnosno srpskih kompozitora druge polovine XX stoleća. Od 1961.g. osnivao je i svirao u nekoliko najpoznatijih rock sastava (Siluete, Elipse), sa kojima je osvajao domaće i medjunarodne nagrade. U svom obimnom opusu bavi se svim muzičkim stilovima, najviše se oslanjajući na narodne motive i elektronsku i rok muziku. Do 2015.g. napisao je muziku za preko šezdeset igranih filmova, preko pedeset TV filmova i serija, više desetina crtanih i kratkih filmova i više od pet stotina reklamnih spotova. Dobitnik je dve Zlatne Arene, najveće jugoslovenske kinematografske nagrade, za filmove Miris poljskog cveća 1978.g. i Balkan Ekspres 1983.g. Sa Iv Montanom je 1983.g. dobio počasnu nagradu Valensije za muziku kojom je otvoren tradicionalni filmski festival u tom gradu. Zoran Simjanović je od 1993. g. bio profesor  Primenjene muzike na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 1999. do 2002.g. predavao je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.  Godine 2016, u konkurenciji više od 1400 ostvarenja, Zoran Simjanović bio je laureat nagrade za muziku u kratkometražnom filmu Mario je gledao more zaljubljenim očima, na festivalu Global short film  u Njujorku. Od njenog osnivanja do 2014.g. bio je član Evropske Filmske Akademije sa sedištem u Berlinu. Član je SACEM-a, francuskog udruženja kompozitora kao i ASIFE, svetskog udruženja za animirani film. Nosilac je velikog broja domaćih i međunarodnih strukovnih i državnih priznanja.