Međunarodni ekološki projekat Zeleni put kroz brojne ekološke radionice, akcije i istraživanja za cilj je sebi postavio podizanje ekološke i građanske svesti i vršnjačku edukaciju.

The_Green_Way-1

Povodom Dana močvarnih staništa 10. februara, održana je međunarodna video konferencija u okviru Međunarodnog ekološkog projekta Zeleni put u kojoj su učenici razmenili iskustva u svom dosadašnjem istraživanju.Učestvovali su učenici OŠ Gavrilo Princip, učenici OŠ Prešerje iz Ljubljane i učenici OŠ Drinka Pavlović iz Beograda.

Međunarodni ekološki projekat Zeleni put započeo je u novembru 2013. godine i kroz brojne ekološke radionice, akcije i istraživanja za cilj je sebi postavio podizanje ekološke i građanske svesti i vršnjačku edukaciju.

Koordinator projekta mr Nataša Birovljev je uz pomoć kolega i podršku OŠ Gavrilo Princip započela međunarodni projekat koji je podržan od strane Svetske organizacije za zaštitu prirode World Wide Foundation i Geografskog fakulteta u Beogradu.

The_Green_Way-2

15. marta OŠ Gavrilo Princip posetiće predstavnici Svetske organizacije za zaštitu prirode World Wide Foundation,, a u skorijoj budućnosti u okviru projekta planirana je i realizacija obeležavanja Dana Dunava, stvaranja eko učionice u prirodi kao i dalje radionice i razmena međunarodnih iskustava.

OŠ Gavrilo Princip prepoznala je važnost podizanja ekološke svesti đaka od prvog razreda i razvijanja prijateljstva kroz vršnjačku edukaciju kao najboljeg načina da se đaci međusobno druže i uče na zabavan način.
Pored međunarodne saradnje, ostvarena je saradnja i sa OŠ Prešerje iz Ljubljane a u planu je saradnja sa OŠ Brankom Radičević iz Golupca.

Na molbu OŠ Gavrilo Princip Opština Zemun je ovoj školi obezbedila kontejnere za razvrstavanje ekološkog otpada i na taj način doprinela samom projektu i podržala podizanje ekološke svesti na lokalnom nivou.

Briga o Planeti i podizanje ekološke svesti bitan su deo obrazovanja učenika. Projekat Zeleni put na zabavan način i kroz vršnjačku edukaciju priprema mališane da na vreme shvate važnost ekološki odgovornog ponašanja i uči ih da budu pažljivi prema svojoj okolini i čuvaju prirodu.