Festival evropskog filma, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info centra u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU, završen je 30. januara u Beogradu, projekcijom švedskog filma “Palme”.

“Sećam se jutra 1986, majka me je probudila i pokazala mi naslovnu stranicu novina na kojoj je prikazano da je Palme ubijen. Diskutovao sam sa ocem o tadašnjoj političkoj situaciji u Evropi, o hladnom ratu, ali isto i o Jugoslaviji… Ovaj film nije samo film o jednoj izuzetno zanimljivoj osobi, to je dokument o eri socijalizma i političkih promena toga vremena koji daje portret jedne kompleksne ličnosti o njenoj poltičkoj borbi.”, rekao je zamenik švedskog ambasadora Joachim Waern.

Festival je trajao sedam dana; gledaoci su na projekcijama u EU info centru imali prilike da vide savremena filmska ostvarenja iz 15 zemalja Starog kontinenta.

Prikazani su filmovi iz Danske, Portugalije, Austrije, Mađarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Francuske, Kipra, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Nemačke i Švedske.

To je bio treći deo petog uzastopnog Festivala evropskog filma koji Delegacija EU i EU info centar organizuju u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU i gradskim kulturnom centrima. Festival 2016 uneo je novinu jer je održan najpre u gradovima u unutrašnjosti Srbije, a završava se u Beogradu.

Savremena filmska ostvarenja tako su mogli da u prvom delu održanom u maju, a potom i u periodu oktobar-novembar, vide gledaoci u devet gradova, počev od Novog Sada, gde je Festival otvoren, preko Niša, Šapca, Leskovca, Prijepolja, Prokuplja, Obrenovca, Užica do Negotina.

Novo izdanje festivala, Festival evropskog filma 2017, biće organizovano na isti način – festival će prvo videti publika u Novom Sadu i Nišu, potom u nekoliko gradova u unutrašnjosti, dok će Beograd biti poslednji na listi.