Širom Srbije tokom 2015. godine potpisivani su ugovori sa opštinama, otvarana su gradilišta i uručivani ključevi stanova izbeglicama i interno raseljenim građanima koji su godinama, pa i decenijama živeli u kolektivnim centrima.

Projekat Evropske Unije “Za bolji život” i bespovratna pomoć u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra koji je započeo u martu 2013. godine i okončava se tokom 2016, ima sve vidljivije rezultate.

Cilj ovog projekta je da obezbedi uspešnu integraciju i adekvatne uslove za život izbeglicama i raseljenim licima koji su odlucili da ostanu u Srbiji, kao i da obezbedi održivi povratak onima koji žele da se vrate na Kosovo*.

Prema planu koji se sprovodi uz pomoć Danskog saveta za izbeglice, nemačke organizacije HELP – Hilfe zur Selbsthilfe, Centra za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa iz Srbije i UNHCR-a biće obezbeđeno socijalno stanovanje za korisnike koji su smešteni u kolektivnim centrima u Beloj Palanci, Beogradu, Bujanovcu, Kladovu, Kragujevcu, Pančevu, Rači, Šapcu i Vranju.

Jedan od ciljeva koji se realizuje uz podršku Danskog saveta za izbeglice i nemačke Arbeiter Samariter Bund je obezbeđivanje održivog povratka i pružanje pomoći za 220 porodica koje su odlučili da se vrate na Kosovo. Takođe, povratnicima se obezbeđuje pomoć u rešavanju administrativnih pitanja, obezbeđuju bespovratnu finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Treća oblast projekta “Za bolji život” je obezbeđivanje adekvatnih uslova za integraciju izbeglica, poboljšanje uslova za život interno raseljenih lica i reintegracija povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u opštinama Arilje, Batočina, Bojnik, Kula, Ruma, Sombor, Topola, Vranje i Vrbas.

Opštine koje su potpisnice ugovora o bespovratnoj pomoći treba da obezbede interno raseljenim licima i povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji stambena rešenja kao što su: kupovina građevinskog materijala i opreme, i dopremanje i instalacija montažnih kuca. Povratnici ce takođe dobiti pomoć kako bi ojačali ekonomsku nezavisnost, socijalnu inkluziju i kvalifikacije. Podrška će im biti pružena od strane socijalnih radnika, predavača i psihologa.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova