Nova EU grant šema za aktivno uključivanje i zapošljavanje mladih

„Povodom početka projekta “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom za omladinu i sport organizovaće 20. marta 2019. godine u Beogradu konferenciju za medije sa početkom u 11 časova, u hotelu Zira.

Medijima će biti predstavljena nova grant šema vredna 4.7 miliona evra koju su Evropska unija i Vlada Republike Srbije bespovratno dodelili kroz 25 ugovora. Grantovi-projekti će se realizovati u više od 35 gradova i opština u Srbiji do kraja 2021. godine. Tako će mladi iz Požarevca, Beograda, Sremskih Karlovaca, Raške, Svrljiga, Negotina, Banatskih Karlovaca, Novog Pazara, Kučeva, Bača, Bačkog Petrovca, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Kuršumlije, Kruševca, Užica, Priboja, Dimitrovgrada, Pančeva, Gadžinog Hana, Šapca i Bogatića  dobiti šansu da se aktivnije uključe u društvene aktivnosti, da se zaposle i steknu nova iskustva kroz preduzetničku praksu.

Novinarima će se obratiti:

  • Ministar Zoran Đorđević, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  • NJ.E. ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Republici Srbiji
  • Državni sekretar Predrag Peruničić, Ministarstvo omladine i sporta
  • Pomoćnik ministra Marko Jovanović, Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Projekte će sprovoditi republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, udruženja građana, fondacije i obrazovne ustanove. Sprovođenjem projekata povećaće se obim i kvalitet usluga na lokalnom nivou u obrazovanju i zapošljavanju, inovativnoj praksi i modelima aktivnog uključivanja, i na taj način ojačati društvena uključenost mladih.

Uticaj i konkretni rezultati se očekuju na svim nivoima, a najvažniji su jačanje kapaciteta relevantnih institucija u oblasti inovativnog razvoja i upravljanja merama aktivnog uključivanja mladih, razvoj politike u skladu sa najboljom praksom EU, kao i efikasnija upotreba finansijske pomoći Evropske unije.

Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.

Za više informacija:

Sanja Babić, viši stručnjak za komunikacije i promociju projekta PMU/ Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih, sbabic@ukljucivanjemladih.rs, +381 63 509 427