Biblioteka „Vuk Karadžić“ u Prijepolju, članica EUteka mreže biblioteka,  bila je domaćin dve  tribine na kojima su predstavljeni programi namenjeni mladima i zaposlenima u obrazovanju u Srbiji koji se realizuju kroz EU program „Erazmus +“. Ove tribine su relizovane kao deo aktivnosti projekta „EUteka – EU u vašoj biblioteci“.

Prva tribina pod nazivom „Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju“ bila je namenjena srednjoškolcima i studentima iz Prijepolja koji su zainteresovani za  studiranje i volontiranje u zemljama Evropske unije. Goran Bogunović iz Fondacije Tempus koja u Srbiji realizuje program „Erazmus +“ predstavio je mogućnosti koje ovaj veliki evropski program pruža mladima iz Srbije. Upoznao ih je sa procesom prijavljivanja i istakao da godišnje oko 1000 mladih ljudi iz naše zemlje iskoristi priliku da deo svojih  osnovnih i celokupne master studije potpuno besplatno završe na nekom od univerziteta u 33 evropske zemlje.  Mladi iz Prijepolja su na ovoj tribini saznali i da postoje različite mogućnosti za mobilnost mladih do 30 godina, bez obzira da li studiraju ili ne, u vidu omladinskih razmena i volontiranja u inostranstvu. Takođe, biće predstavljen i Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS).

Druga tribina kojia je nosila naziv „Mogućnosti za povezivanje obrazovnih ustanova i usavršavanje nastavnika iz Srbije u EU“  bila je namenjena zaposlenima u obrazovanju.  U ovom delu  je bilo reči o projektima saradnje predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, organizacija koje se bave obrazovanjem odraslih sa partnerskim ustanovama iz evropskih zemalja u okviru programa „Erazmus +“.  Predstavljeni su i  „Erazmus +“ stipendirani programi mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja iz škola iz Srbije  radi profesionalnog usavršavanja u zemljama EU, kao i strateških partnerstava ustanova iz Srbije i Evropske unije. Učesnici tribine su biti u prilici da saznaju nešto više i o  mogućnostima unapređenja nastave i saradnje nastavnika i trenera putem eTwinning i EPALE internet platformi.

Teo Taraniš, član Tima Evropa, podsetio  je ukratko posetioce ovih tribina na istorijat Evropske unije od njenog nastanka do danas i govorio o procesu pristupanja Srbije EU. Istakao je važnost pristupanja Srbije EU za njen ukupan razvoj i napredak.

Biblioteka „Vuk Karadžić“ u Prijepolju je jedna od 45 biblioteka širom Srbije koja od ove jeseni ima posebno opremljen EUteka kutak u kojem građani mogu da pronađu dodatne informacije o Evropskoj uniji.