Novosadski studenti, zainteresovani za program razmene i studija u inostranstvu Erasmus+ prisustvovali su prezentaciji ovog programa u novosadskom EU info kutku, gde su im njihovi vršnjaci iz prve ruke pričali o svojim iskustvima i detaljno objašnjavali proces prijave.

Erasmus+ program omogućava stipendiran boravak i studiranje na nekoj od visokoškolskih institucija iz programskih zemalja u koje se ubrajaju zemlje Evropske unije, Island, Norveška, Lihtenštajn, Makedonija i Turska. Na program mogu konkurisati studenti na svim nivoima studija – osnovnim, master i doktorskim, a oni koji se na taj korak odluče, mogu da studiraju u inostranstvu jedan ili dva semestra, tokom kojih slušaju predavanja i polažu ispite koji im se priznaju po povratku na matičnu visokoškolsku instituciju u Srbiji.

Maksim Karanović i Jovana Joksimović iz novosadskog ogranka nevladine studentske organizacije Erasmus Student Network uputili su studente u proces prijavljivanja za Erasmus+ razmene i odgovarali na njihova pitanja koja su se ticala organizacije studija, troškova života, razlike između naših i inostranih fakulteta kao i svega onoga što jedna studentska razmena podrazumeva.

Pored ovoga, prisutni su slušali i o iskustvima inostranih studenata koji se trenutno nalaze u Novom Sadu. Riku Rantanen iz Finske i Elina Cirule iz Letonije govorili su o utiscima o Novom Sadu, snalaženju na našim fakultetima, o ovdašnjim kolegama studentima, kao i o Erasmus+ programu koji im je omogućio ovo, kako kažu, jedinstveno iskustvo koje na pozitivan način utiče na život svakog ko se u njemu oproba.

Erasmus + je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. U polju obrazovanja program se posebno fokusira na studentsku mobilnost, koja je u današnjem obrazovanju sve učestalija.