U četiri EUteka biblioteke u Vojvodini – u Subotici, Somboru, Bačkoj Topoli i u Zrenjaninu – 8. 9. i 12. februara održane su prezentacije novog nagradnog konkursa „Evropski dnevnik“ pred srednjoškolcima iz ovih gradova kao i nastavnicima i nastavnicama, zainteresevanim da se uključe u ovaj konkurs.

Prezentacijama u ovim gradovima prisustvovalo je po skoro osamdesetak učenika gimnazija i drugih srednjih škola.

Milica Škiljević, predstavnica projekta „Doživi EU“, u okviru kog se realizuje ovaj konkurs, predstavila je učenicima i učenicama aktuelni nagradni konkurs „Evropski dnevnik“ i razgovarala sa prisutnima o novim propozicijama konkursa, temama, kategorijama, kao i ulogama mentora na samom konkursu.

S obzirom na to da su Bačka Topola, Subotica i Sombor višejezične, multikulturalne zajednice sa bogatim kulturnim nasleđem, specijalna tema ovogodišnjeg konkursa GDE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST – 2018. GODINA EVROPSKOG KULTURNOG NASLEĐA je od naročitog značaja za mlade u ovim gradovima, o čemu je takođe bilo reči u toku prezentacija.

Prisutnima je predstavljena i publikacija Evropski dnevnik 2017/2018  koja pruža mnoštvo informacija o putovanjima, studijama i studentskim razmenama, fondovima i stipendijama, volontiranju i učenju jezika, o onome što mlade čeka kada Srbija postane članica EU i o samoj EU.

Konkurs „Evropski dnevnik“ je otvoren do 10. marta 2018. godine.

Do sada je putovanjem nagrađeno preko 100 srednjoškolki i srednjoškolaca iz 29 srednjih škola, a nagrađene radove možete pogledati OVDE.

Projekat „Doživi EU“ ima za cilj da informiše i obrazuje mlade o razvoju EU, njenim vrednostima,

EUteka biblioteke i u drugim gradovima po Srbiji su zainteresovane da ovaj konkurs predstave svojoj mladoj publici.