U novosadskom EU info kutku tokom aprila održane su tri radionice o podkastima, koje je vodila Goranka Jednak Maksimović, producentkinja radio sadržaja i predstavnica Radiodays Europe.

O popularnosti ovog vida formata govori i veliki odaziv učesnika kao i njihova generacijska šarolikost. Čini se da su podkasti novi mediji za sve generacije, a ako tome dodamo i činjenicu da gotovo za svaku ciljnu grupu i o svakoj temi imamo podkast, onda je njihova popularnost očekivana.

Radionicama su u velikom broju prisustvovali i studenti sa Medijskih studija, studijski program Žurnalistika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji su mnogo otvoreniji prema ovakvom formatu nego prema klasičnim medijima, prevenstveno jer je ovo vrlo lični format u kom „voditelj“ iznosi mahom svoja lična viđenja i direktno se obraća onom ko ga sluša, povezujući se s njim na intimnijem nivou nego što bi to bio slučaj u klasičnim medijima. Ovo je novi oblik informisanja javnosti koji sadrži izraženu notu prisnosti. Otuda i sam naziv radionica- Ti i ja u našim mislima.

U ova tri aprilska dana smo se „povezali u mislima“ sa podkast scenama u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, ali i sa osnovama ovakvog vida komuniciranja – zašto pokrenuti podkast, koju opremu koristiti, kako izabrati temu, gde plasirati sadržaj? Šta se sluša, ko je zvezda, a ko ima uticaj i koliki je on? Možemo li od podkasta zaraditi?

Sve su ovo pitanja koja su interesovala učesnike radionica, koji su delili i svoja lična iskustva, te razmenjivali informacije o tome ko koje podkaste prati.

Najviše su bili zainteresovani za to kako stvari funkcionišu u Srbiji. Raznolikost generacija pokazala je i raznolikost interesovanja. Mladi mnogo više prate strane podkaste vezane za uske teme koje ih interesuju, dok starije generacije uglavnom prate domaće podkaste koji više liče na klasične radijske emisije na koje smo navikli, kao što su Daško i Mlađa – koji su praktično sopstveni jutarnji onlajn program, zatim Mjehur na mrežiDirižablGistro Pop

Priče o podkastima održane su kao uvod u Radiodays Europe Podcast Day  koji se održava u Londonu 13. juna 2019. godine. Inače, Radiodays Europe neprofitna je organizacija sa sedištem u Danskoj koja, pored konferencije posvećene podkastima, organizuje najveći godišnji skup radijskih profesionalaca u Evropi.