Povodom “Svetskog dana divljih vrsta” 3. marta u 18:30 sati u Kulturnom centru Novog Sada biće prikazan film “Grabljivci” Dragana Gmizića. Nakon projekcije uslediće diskusija na temu očuvanja divljih vrsta u Srbiji, u kojoj učestvuju – Aleksandar Bajić, Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematički fakultet, Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milena Dragović, WWF Adria i Dragan Gmizić, novinar i autor filma.

Film “Grabljivci” govori o izraženom problemu ribokrađe u Srbiji, prateći aktivnosti ribočuvara, ribolovaca i aktivista za zaštitu prirode u namerama da spreče ilegalni ribolov, ali i ukažu na posledice prekomernog korišćenja ribljeg fonda u našoj zemlji.

Film je nastao u produkciji Greenfield, a finansijski su ga podržali Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a u saradanji sa BIRN Srbija, Udruženjem za zaštitu divljih životinja iz Nemačke (Associaction for Wildlife Protection) i WWF Adria – Svetskom organizacijom za prirodu.

Projekciju filma organizuje EU info kutak u Novom Sadu, uz pomoć Kulturnog centra Novog Sada.