Kao podršku EUTEKA bibliotečkoj mreži koju čine 48 biblioteka širom Srbije, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji je u junu 2017. i u junu 2018. Godine organizovala dve studijske posete institucijama Evropske unije i bibliotekama sa sedištem u Briselu za direktore i/ili bibliotekare 23 biblioteke u Srbiji koje su članice EUTEKA mreže. Cilj studijskih poseta je bio da se da se podigne nivo znanja i razumevanja biblioteka o Evropskoj uniji, procesu pristupanja Srbije EU,  i omogući detaljnije informacije o EU temama posetiocima i korisnicima oformljenih EUTEKA kutaka koji su otvoreni krajem prošle godine.

Predstavnici biblioteka su tokom četvorodnevnih poseta imali priliku da se sastanu sa predstavnicima ključnih institucija EU, kao i sa svojim kolegama koje rade u bibliotekama i istraživačkim centrima Evropske komisije, Evropskog Saveta i Evropskog parlamenta. Ovaj segment studijske posete je omogućio direktorima i/ili bibliotekarima da se upoznaju sa ulogom i načinom rada ovih institucija u oblastima povezanim sa evropskom integracijom Srbije. Prilikom poseta EUTEKA članovi su, takođe, stekli uvid u prakse, bibliotečki fond i izvore informacija i podataka koje koriste biblioteke i istraživački centri pri ovim institucijama, a koje se, u načelu, mogu koristiti i od strane biblioteka u Srbiji prilikom obavljanja njihovih aktivnosti u okviru mreže „Euteka“.

Deo programa obe posete je bio i susret sa predstavnicima najvažnijih biblioteka u Briselu (npr. Kraljevska biblioteka Belgije i Muntpunt biblioteka). Ove posete su doprinele razmeni iskustava i primera dobre prakse u svakodnevnom upravljanju bibliotekama, inovativnim primerima proširenja delovanja biblioteka i privlačenja novih korisnika kao i mogućnostima osmišljavanja, pisanja i sprovođenja projekata finansiranih iz EU fondova koji doprinose unapređenju kvaliteta rada i ponude novih usluga korisnicima od strane biblioteka.

U obe studijske posete su bili uključeni predstavnici  23 biblioteke koje su članice EUTEKA mreže:

 1. Narodna biblioteka „Sveti Sava“, Aranđelovac
 2. Narodna biblioteka, Bor
 3. Biblioteka “Eržebet Juhas”, Bačka Topola
 4. Biblioteka „Ljubomir Nenadović“, Valjevo
 5. Gradska biblioteka, Vršac
 6. Biblioteka “Svetozar Marković”, Zaječar
 7. Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin
 8. Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, Kragujevac
 9. Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo
 10. Gradska biblioteka, Kruševac
 11. Biblioteka „Dimitrije Tucović“, Lazarevac
 12. Biblioteka „Branko Radičević“, Lebane
 13. Narodna biblioteka “Dositej Obradović”, Negotin
 14. Biblioteka“Dositej Obradović“, Novi Pazar
 15. Gradska biblioteka, Novi Sad
 16. Narodna biblioteka, Požega
 17. Biblioteka „Vuk Karadžić“, Prijepolje
 18. Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, Sombor
 19. Biblioteka “Gligorije Vozarović”, Sremska Mitrovica
 20. Narodna biblioteka, Subotica
 21. Narodna biblioteka, Užice
 22. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Čačak

Posete su deo EU projekta “Studijske posete institucijama Evropske unije u Briselu i susednim državama članicama” čija je realizacija počela u novembru 2016. i trajaće do novembra 2018. godine.