Da li zemlje Zapadnog Balkana treba da pristupe Evropskoj uniji “u paketu” ili pojedinačno bila je tema o kojoj su diskutovali najbolji polaznici Prolećne škole debate u organizaciji EU Info centra, akademske debatne mreže Otvorena komunikacija i Studentskog udruženja BEUM.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport, predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije Aleksandar Senić i Helena

Ivanov iz organizacije Otvorena komunikacije podržali su tim koji je zastupao stav da svaka zemlja Zapadnog Balkana treba ponaosob da postane članica Unije.

Zagovornici zajedničkog pristupanja koristili su argumente uspešnosti Višegradske grupe, pristupanja 10 država 2004. godine, kao i trenutnu ekonomsku krizu u samoj Uniji i potrebnu da se i ona stabilizuje.

Zagovornici individualnog članstva kao argumente navodili su kompleksnost situacije u pojedinim zemljama, zbog čega bi ostale države mogle da kasne i imaju zastoje u integraciji, a da to objektivno ne zavisi od njih.

Devenport je rekao da podržava pristup i argumente koje je izneo tim koji se zalaže za pojedinačnu integraciju, jer drugi tim nije na najbolji način obradio argumente kako održati momentum među zemljama dok se čeka zajedničko
pristupanje.

“Svima čestitam, argumenti su bili ubedljivi. Uradili ste odličan posao”, rekao je Devenport i dodao da je tema o kojoj se stalno raspravlja je brzina kojom Srbija napreduje u evropskim integracijama.

U debati su učestovali učenici gimnazija i srednjih škola iz Lebana, Beograda i Pančeva.