Manifestacija „Noć istraživača 2017.“, čiji je cilj popularizacija nauke i učenje kroz zabavu, osmi put je otvorena u Srbiji, u Francuskom institutu u Beogradu, a održava se istovremeno u 340 gradova u 26 zemalja širom sveta.

Manifestacija se ove godine održava pod sloganom „Znanje na prvi ogled“ u 11 gradova u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici.

Finansira se iz programa „HORIZONT 2020“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, u okviru potprograma „Marija Sklodovska Kiri“.

FoNet

U Beogradu, manifestacija se održala na nekoliko punktova, u Francuskom institutu, Gete institutu, Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vuka i Dositeja, Naučnom klubu Beograd, na Savskom šetalištu, Fontani „Borba“, Letnjoj sceni na Kalemegdanu i u Tržnom centru „Big fešn“, a ulaz na sve događaje je bio besplatan.

Koordinator ReFokus projekta „Noći istraživača“ u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, sa partnerima Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Štefan Hudolin iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je na otvaranju ove manifestacije da je „Noć istraživača“ jedna od najpopularnijih inicijativa EU.

FoNet

Prema njegovim rečima, prošle godine je ova manifestacija održana u više od 280 gradova uz učešće 11.000 istraživača i više od milion građana u celom svetu, a ovaj događaje je samo u Srbiji okupio skoro 60.000 ljudi.

„Evropska noć istraživača je prilika da se najšira publika, a pre svega mladi, upoznaju sa naučnim radovima, dostignućima, istraživanjima, koji su fascinantni, jer direktno utiču na naš svakodnevni život. To je prilika da podstaknemo mlade ljude na radoznalost, da i sami budu naučnici bar tokom jednog dana“, istakao je Hudolin.

On je rekao da je „Noć istraživača“, pre svega, prilika da se svi dobro zabavimo i o nauci govorimo na jednostavan i zanimljiv način.

Predstavnik Evropske komisije Pšemslav Jankovski rekao je da se „Noć istraživača“ održava istovremeno u 340 gradova u 26 zemalja širom sveta.

FoNet

„Očekuje se da će „Noć istraživača“ posetiti milion ljudi“, ocenio je Jankovski i dodao da  ona nije namenjena samo odraslim ljudima, već, posebno, deci koja su najverniji posetioci.

„Veliki izazov je pred istraživačima da svoja znanja prevedu na jezik koji će biti razumljiv ne samo deci, nego i nama običnoj publici“, rekao je on.

Otpravnik poslova i prvi savetnik francuske Ambasade u Beogradu Nikola Faje rekao je da „ova manifestacija privlači, jer je to, pre svega, razigran način da svi prodru u misterije nauke“.

„Evropska noć istraživača je pozivnica da se susretnemo, da otkrijemo, da razmenimo i podelimo mišljenja i da doživimo iznenađenje kroz inovativne aktivnosti preko kojih istraživači predstavljaju svoj rad“, istakao je Faje.