Festival evropskog filma u Novom Sadu održaće se od 4. do 19. jula na dve lokacije, u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada i na otvorenoj pozornici Brod teatra novosadskog Studentskog kulturnog centra, koji će biti postavljen na Beogradskom keju.

Svečano otvaranje festivala predviđeno je za sredu, 4. jula, u KCNS-u, u 19 časova nakon čega će uslediti projekcija hrvatskog filma „Trampolin“. Tokom festivala biće prikazano sedamnaest filmova iz Francuske, Portugalije, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Slovenije, Španije, Slovačke, Austrije, Grčke, Velike Britanije, Holandije, Švedske, Danske i Nemačke.

Evropska unija proglasila je 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, s idejom da se posetioci podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine, kroz filmsku umetnost.

Festival evropskog filma održava se sedmi put, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, EU info centra u Beogradu i EU info kutka u Novom Sadu, u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

PROGRAM FESTIVALA

Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5

Sreda, 04. jul, 19h

TRAMPOLIN (Trampoline, Hrvatska, 2016, 82 min) DRAMA

Režija: Katarina Zrinka Matijević

Dugometražni igrani prvenac Katarine Zrinke Matijević film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom fokusu je lice i naličje odnosa između majke i kćeri zarobljenih u ciklusu nasilja. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu na kom je Tena Nemet Brankov za ulogu Nike osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Plava trampolina. Plavo nebo nad gradom. To je to mesto! Stecište u kome se dotiču meandri naših priča. Sedmogodišnja Lina, bežeći od majke, susreće tinejdžerku Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. U njima se kao u ogledalu vidi Linina moguća budućnost. Deleći sličnu sudbinu, tri junakinje menjaju svoje živote i raskrinkavaju tajnu o bolnim rascepima unutar vlastitih porodica.

Četvrtak, 05. jul, 19h

DEČAK NA MOSTU (Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min) DRAMA

Režija: Petros Charalambous

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni Vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

Petak, 06. jul, 19h

Film: ŠARLATAN MANJIFIKO (Charlatan Magnifique, Slovenija, 2016, 60 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Maja Pavlin

Film: ŽIVOT I SEĆANJE – NUŠA I RENE GERDEN (Life and memories, Slovenija, 2017, 25 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Dragomir Zupanc

Iz Slovenije nam stižu dva dokumentarna filma, „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanja“. Prvi film predstavlja zabavni zaplet odlične muzike, spontanih i komičnih situacija, rečju portret muzičara Manjifika. Dokumentarni film prikazuje njegovu karijeru od početka osamdesetih do svetske slave s hitom kao što je Hir Aj Kam Hir Aj Go.

Drugi film donosi priču o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se iz Slovenije ranih pedesetih godina doselio na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene, za inženjere i arhitekte, udružene u stambenu zadrugu. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja u Sloveniji, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

Petak, 06. jul, 21h

PRODAĆE I KIŠU (Even the rain, Španija, 2010, 103 min) DRAMA

Režija: Icíar Bollaín

„Prodaće i kišu“ je film o filmu i film u filmu. Pratimo filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Subota, 07. jul, 19h

FER-PLEJ (Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min) DRAMA

Režija: Andrea Sedlácková

Zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, zbog čega prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učešće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

Subota, 07. jul, 21h

MAĐARI ZA BARSU (Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Tibor Kocsis

Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Fudbalski klub Barselonu i Mesija obožavaju stotine miliona ljudi. Ali malo njih zna, da su „Mesija“ 50-tih godina zvali László Kubala. Zbog njega, zbog jednog Mađara su izgradili najveći stadion u Evropi, Camp Nou. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

Nedelja, 08. jul, 19h

LEOPARDI (Il giovane favoloso, Italija, 2014, 143 min) DRAMA

Režija: Mario Martone

Film koji je osvojio preko 20 nagrada. Đakomo Leopardi je čudo od deteta koje je odraslo pod neumornim pogledom svog oca, u kući koja je biblioteka. Njegov um ide daleko, ali njegov dom je zatvor. Dok čita o svemu, univerzum ostaje napolju. U Evropi, svet se menja, revolucije izbijaju, a Đakomo očajnički traži kontakt sa spoljnim svetom. U dobu od dvadeset četiri godine, kada napokon napusti Rekanati, italijansko visoko društvo mu otvara svoja vrata, ali se naš buntovnik ne uklapa. U Firenci, on postaje zapleten u ljubavnom trouglu između Antonija, napolitanskog prijatelja sa kojim deli kuću i prelepe Fani.

Nedelja, 08. jul, 21h

NISAM ĐUBRE (Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min) DRAMA

Režija: Emmanuel Finkiel

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

Ponedeljak, 09. jul, 19h

SVETLO (Mademoiselle Paradis, Austrija, 2017, 97 min) DRAMA

Režija: Barbara Albert

Beč, 1777. Maria Theresia („Resi“) Paradis, 18 godina, je slepa pijanistkinja izuzetnog talenta. Resi je izgubila vid bukvalno preko noći kada je imala tri godine. Nakon nebrojenih neuspelih medicinskih eksperimenata, njeni preterano brižni roditelji traže kontroverznog „doktora čudotvorca“ Franza Antona Mesmera, kao poslednju nadu za izlečenje. Doktoru Mesmeru bi šansa da uspešno izleči mladu devojku mogla doneti slavu i bogatstvo. Resi se seli na imanje doktora i njegove supruge, gde u društvu drugih pacijenata prvi put iskusi ličnu slobodu. Čini se da Mesmerov tretman skoro odmah daje rezultate. Međutim, Resi uskoro primećuje da što joj se vid više vraća, njena muzička virtuoznost sve više opada. Ona postaje svesna da cena povratka u društvo onih koji vide može biti previsoka ukoliko podrazumeva gubitak njenog unutrašnjeg sveta muzike.

Utorak, 10. jul, 19h

JUŽNI VETAR (Notias, Grčka, 2016, 99 min) KOMEDIJA/DRAMA

Režija: Tassos Boulmetis

Kada Stavros prvi put oseti da je zaljubljen, njegova želja da priče priča na sebi svojstven način, takođe, se zapali. Turbulentne decenije 60-ih, 70-ih i 80-ih stalno stimulišu njegovu maštu. Tokom svog putovanja od perioda adolescencije do perioda odrastanja, javljaće mu se priče o drevnim mitovima, dugim putovanjima i prelepim ženama. Konzervativni roditelji, zbunjeni i frustrirani, vode ga od jednog do drugog specijaliste. Dijagnoza varira, sve dok im vračara ne kaže da je dečak žrtva retke antičke bolesti – mitopatije koja se javlja samo dok je zaljubljen. Suočen sa realnošću, pretvara svoje priče u slike i otkriva sebe u tom procesu.

Brod teatar, Beogradski kej

Sreda, 11. jul, 21h

Kratki filmovi BAFTA 2017 (BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)

Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

Četvrtak, 12. jul, 21h

TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I NJEGOV SIN (The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son, Bugarska, 2015, 102 min)

DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Iglika Triffonova

Dva ambiciozna advokata suočavaju se na suđenju komandantu Miloradu Krstiću, optuženom za ratne zločine u ratu u Bosni. Branilac Fin započinje istragu kako bi potvrdio svedočenje mladog svedoka – i uskoro sreće mladićevu porodicu. Film je inspirisan istinitom pričom. Iglika Trifonova (1957) je 1982. godine diplomirala filmsku i TV režiju. Karijeru je započela kao internacionalno nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova. Kao rediteljka i scenaristkinja 2001. godine, snimila je svoj prvi igrani film. Od tada je uspešna i etablirana filmska autorka sa 15 dokumentarnih i tri igrana filma.

Nedelja, 15. jul, 21h

TONIO (Holandija, 2016, 100 min) DRAMA

Režija: Paula van der Oest

Nakon pogibije 21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći, njegovi roditelji pisci suočavaju se sa tugom i žaljenjem jer trpe agoniju gubljenja svog jedinog deteta. Tragičan događaj drastičnio menja njihov život. A.F. Th. van der Heijden zasnovao je svoj roman TONIO (de Bezige Bij) na tragičnoj nesreći koja je uzela život njegovom jedinom sinu. Knjiga je osvojila nagradu Libris i NS Publieksprijs (javna nagrada), a njen autor prestižnu nagradu P.C. Hooft Award. Preko 200.000 primeraka knjige je prodato do danas.

Ponedeljak, 16. jul, 21h

ALENTEŽO, ALENTEŽO (Alentejo, Alentejo, Portugal, 2014, 98 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Sérgio Tréfaut

Film je o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine. Tekstovi pesama istražuju tradicionalne teme poput života na selu, prirode, ljubavi, materinstva i religije i promena u kulturnom i društvenom kontekstu. Cante je fundamentalni aspekt društvenog života širom Alentežo zajednice, prožimajući društveno okupljanje kako javnih tako i privatnih prostora, i predstavlja utjelovljenje snažnog osećaja identiteta i pripadnosti. Takođe, pojačava dijalog između različitih generacija, rodova i pojedinaca iz različitih sredina, čime doprinosi socijalnoj koheziji.

Utorak, 17. jul, 21h

UPAD KOD BERGMANA (Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas

Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

Sreda, 18. jul, 21h

DOK NE GLEDAŠ (When You Look Away, Danska, 2017, 80 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Phie Ambo

Dokumentarac ispituje predmet svesti u smislu kvantne fizike u bliskoj saradnji sa naučnicima na Niels Bohr institutu. Narativni oblik filma daje publici priliku da prate proces u kome rezultati nisu predstavljeni ranije, a pokreće niz osnovnih naučnih pitanja: šta ako osnovni uzročni odnosi u svetu ne funkcionišu kao što mislimo da oni rade? Da li treba da razumemo odnos između naše svesti i fizičkog sveta na potpuno novi način? Šta se dešava na granici nauke, gde se sukobljavaju prihvaćene istine i divlje teorije? Može li novi način razumevanja naše ljudske svesti doći sa potpuno neočekivanog mesta?

Četvrtak, 19. jul, 21h

NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN (Who Am I – kein System ist sicher, Nemačka, 2017, 106 min) TRILER

Režija: Baran bo Odar

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing @ You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a.