Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, na kom će Delegacija EU u Srbiji zajedno sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade RS, predstaviti najznačajnije projekte koje je u jugoistočnoj Srbiji podržala Evropska unija biće održan u četvrtak 15. juna u Pirotu.

Kao i na ranije održanim sajmovima EU projekata, i ovoga puta biće predstavljeni aktuelni projekti iz nekoliko različitih oblasti, poput obrazovanja, zapošljavanja, inovacija, pomoći malim i srednjim preduzećima, pomoći poplavljenim područjima.

Za ovaj region su posebno važni projekti prekogranične saradnje sa Bugarskom i projekti obuhvaćeni programom EU Progres. Na Sajmu EU projekata u Pirotu, u čijoj organizaciji aktivno učestvuje i Grad Pirot, biće predstavljeno više od 50 različitih projekata iz jugoistočne Srbije.

Pored predstavnika Delegacije EU u Srbiji i Vlade Republike Srbiije, otvaranju Sajma će prisustvovati i delegacija zamenika ambasadora više zemalja članica Evropske unije koji se, prethodnog i tog dana, nalaze u zvaničnoj poseti ovom delu Srbiije.

Posetioci Sajma EU projekata moći će, tako, da vide proizvođače hrane i tekstila iz Knjaževca, Surdulice, Bosilegrada i okolnih opština koji su dobili podršku kroz program Evropski Progres ali i da se upoznaju sa aktivnostima različitih organizacija civilnog društva koje su, takođe, dobile podršku EU (Otvoreni klub Niš, Centar za društvene inovacije NIIT Niš, Udruženje građana KOKORO Bor, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, Prokuplje). Na Sajmu će biti predstavljeno 18 projekata koji su realizovani kroz IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske koji sprovodi Kancelarija za evropske integracije Vlade RS a izlagači će biti: Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Regionalna razvojna agencija RARIS, Narodni muzej Knjaževac, Grad Pirot, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U okviru Sajma će biti održane i tri tribine posvećene programima podrške Evropske unije koji su na raspolaganju pojedincima i organizacijama iz Srbije.

Na prvoj tribini će biti predstavljeni program prekogranične saradnje Srbija – Bugarska, kao i novi EU program podrške pod nazivom EU PRO za lokalni razvoj.

Druga tribina je posvećena EU programu Erasmus+ u okviru kojeg mladi ljudi iz Srbije dobijaju priliku da besplatno studiraju na univerzitetima u EU.

Na trećoj tribini će biti reči o podršci Evropske unije obnovi kulturno-istorijske baštne u Srbiji na primerima Momčilovog grada u Pirotu, Golubačke tvrđave i Felix Romuliane i njihovom značaju za razvoj turizma.

Sajam EU projekata – „EU i Srbija na delu“ će biti održan u Pirotu u Sportskoj hali „Kej“ (Takovska 24).

Za više informacija o organizaciji Sajma EU projekata u Pirotu, kontaktirajte:

Aleksandar Đukić – aleksandar@euteka.rs
Suzana Miličić – suzana@euteka.rs

Program Sajma EU projekata – EU i Srbija na delu
Pirot, 15. jun 2017.
Sportska hala „Kej“

12:00
Početak Sajma

12:00 – 13:00
Predstavljanje programa prekogranične saradnje i novog EU programa EU PRO za lokalni razvoj. Na skupu govore predstavnici Kancelarije za evropske integracije i Delegacije EU u Srbiji

13:00 – 14:00
Predstavljanje  Erasmus + programa.

14:00 – 14:25
Ceremonija otvaranja Sajma

Pozdravni govori:

 • Vladan Vasic, gradonačelnik Pirota
 • Jadranka Joksimovic, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije (čeka se potvrda)
 • Oskar Benedikt, otpravnik poslova a.i. i vršilac dužnosti šefa misije Delegacije Evropske unije u Srbiji
 • Nj.E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji (čeka se potvrda)

15:30 – 16:30
Tribina – Podrška Evropske unije obnovi kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji i njihov značaj za razvoj turizma – primeri Momčilovog grada u Pirotu, Golubačke tvrđave i Felix Rouliane

17:00
Završetak Sajma

Opis pratećih događaja:

 • Predstavljanje programa prekogranične saradnje i novog EU programa EU PRO za lokalni razvoj
  Predstavljanje programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska i novog EU programa podrške EU PRO za lokalni razvoj čiji početak se očekuje sledeće godine. Ovaj događaj je namenjen predstavnicima lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, medija, različitih ustanova, itd. Učesnici: predstavnici Kancelarije za evropske integracije i Delegacije EU u Srbiji.
 • PredstavljanjeErasmus+ programa
  Predstavljanje Erazmus+ programa učenicima srednjih škola i studentima. Učesnici: predstavnici Erazmus+ programa.
 • Tribina – Podrška Evropske unije obnovi kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji i njihov značaj za razvoj turizma
  Predstavljanje rekonstrukcije Momčilovog grada u Pirotu koju finansira EU i njegove buduće uloge u turističkoj ponudi Pirota, kao i drugih projekata obnove kulturno-istorijskih spomenika koje finansira Evropska unija. Učesnici:predstavnici Grada Pirota i Turističke organizacije Pirot i Turističke organizacije Srbije, Iskra Maksimović, direktorka preduzeža Tvrđava Golubački grad i predstavnik Narodnog muzeja u Zaječaru.