U Gradskoj biblioteci u Pančevu su u okviru projekta „EUteka – EU u vašj biblioteci“ održane tribine posvećene programima podrške mladima i zaposlenima u obrazovanju koji se realizuju kao deo velikog EU programa „Erazmus +“.

Goran Bogunović iz Fondacije Tempus, koja u Srbiji sporovodi program „Erazmus +“, je na prvoj tribini posvećenoj programima namenjenim mladim ljudima i studentima iz Srbije predstavio mogućnosti koje ovaj program pruža u domenu omladinske mobilnosti i prilika da deo svojih studija završe na nekom od univerziteta u 33 zemlje u Evropi koje učestvuju u ovom programu. Upoznao ih je sa različitim opcijama studiranja, kao i volontiranja koje su namenjene mladima do 30 godina bez obzira na to da li studiraju ili ne i objasnio kako izgleda proces prijavljivanja na ove programe. Takođe im je predstavio i Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS).

Na drugoj tribini namenjenoj zaposlenima u obrazovanju je bilo reči o „Erazmus +“ stipendiranim programima mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja iz škola i obrazovnih ustanova iz Srbije radi profesionalnog usavršavanja u zemljama EU, kao i strateških partnerstava ustanova iz Srbije i Evropske unije. Predstavnik Fondacije Tempus je govorio i o vidovima podrške koje ova organizacija pruža zainteresovanima za prijavljivanja za ove projekte.

O Evropskoj uniji, njenom istorijatu i procesu pristupanja Srbije EU govorio je Naim Leo Beširi iz Tima Evropa. Učesnici tribina su upoznati i sa projektojom „EUteka – EU u vašoj bibloteci“ u okviru kojeg su u 45 biblioteka širom Srbije opremljeni posebni EU kutci u kojima građani mogu da pronađu informacije o Evropskoj uniji. Svaki EUteka kutak je opremljen posebno brendiranim policama sa različitim publikacijama o Evropskoj uniji na srpskom jeziku i računarima na kojima su dostupni linkovi ka velikom broju internet stranica koje obrađuju različite oblasti delovanja Evropske unije. Gradska biblioteka u Pančevu jedna je od članica EUteka mreže i u njoj se nalazi EUteka kutak koji je na raspolaganju svim građanima ovog grada.