„U formalnom obrazovanju promene dolaze polako i teško se uspostavljaju, a, đaci, profesori i saradnici naših škola najbolji su primer da su one moguće. Ponosni smo što smo ovim projektom uspeli ne samo da razmenimo znanja i iskustva u struci, već i da se upoznamo, obogatimo prijateljstvima, slušamo i govorimo jezike drugih naroda i steknemo bližu spoznaju o njihovim kulturama“, rekla je pedagog Srednje medicinske škole „7. april“ Aleksandra Ber Božić.

Na svečanosti u okviru Projekta „Razmene mladih profesionalaca“ – koju su organizovali Medicinska škola „7. april“ Novi Sad i Informaciona kancelarija Evropske unije u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine (EU Info point Novi Sad) – za uspešno završen program učenicima medicinskih škola iz Novog Sada, nemačkog grada Lajpciha i francuskog Kempera, uručeni su sertifikati EUROPASS i novoizašli priručnik o omladinskoj razmeni u stručnim školama autorki Bojane Perić Prkosovački, Tatjane Janković i Vojislava Prkosovačkog.

Medicinska škola „7. april“ je u Novom Sadu od 14 – 20. maja 2017. doomaćin susreta djaka iz Nemačke i Francuske, a  ova uspešna i pažnje vredna saradnja traje još od 2011. godine. Partner u projektu, koji je i nosilac programa razmene mladih u Srbiji, je Volonterski centar Vojvodine. Razmena je aktivnost projekta  „ Youth exchanges – theory and practice“ Volonterskog centra Vojvodine podržanog kroz EU program za mlade Earazmus plus.

Program razmene medicinskih škola iz Srbije, Francuske i Nemačke sastojala se iz različitih interkulturalnih aktivnosti, a prvenstveno onih vezanih za struku.

Svečanost dodele sertifikata muzikom je obogatio učenik drugog razreda Muzičke škole “Isidor Bajić” Nemanja Burić, a bila je to i lepa prilika da se, pored dodele priznanja djacima medicinskih škola i njihovim profesorima iz Novog Sada,  Francuske i Nemačke, ujedno, i u najboljem svetlu, predstavi Novi Sad, evropska omladinska prestonica, kao i prestonicu kulture.

U ime svih Novosađana, kao i predstavnika uprave grada, đake je pozdravio predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić i zahvalio im se što će, u svojim zemljama širiti lepu priču o Novom Sadu i našoj zemlji.

Predstavnica Volonterskog centra Vojvodine Tajana Janković izrazila je zahvalnost ovoj generaciji mladih Novosađana, koji stvaraju dobru i pravu sliku o nama koju šaljemo u Evropu.

U ime EU Info pointa okupljene je pozdravila Marina Grnja Klaić, relkavši da je lepo videti toliko mladih ljudi otvorenih za komunikaciju i sticanje novih isksutava i znanja i pozvala ih da posete EUIP NS.

U ime Novog Sada, prestonice kulture 2021. govorila je Milica Nikoletić Rašković, a u ime tima okupljenih oko projekta prestonice mladih 2019, Vukašin Gvozdanović.

Svojim kolegama, budućim medicinskim sestrama i tehničarima iz Novog Sada, Lajpciha i Kempera u ime francuskih djaka govorila je Žustin Odra, nemačkih Katarina Ethart i Julijus Kajzer, a novosadskih Andrea Nađidei. Svi oni izneli su lepe utiske o Novom Sadu i Srbiji, zahvalili se na gostoprimstvu i pruženoj prilici da uče, putuju, medju sobom se bolje upoznaju i druže. Bilo je pravo uživanje u svečanoj sali Gradske kuće – baš u vreme dok se na  Trgu slobode odvijao tradicionalni ples maturanata, kome su se gosti sa zadovoljstvom pridružili – čuti srpski, madjarski, francuski i nemački jezik kako se prepliću i uz smeh  dopunjuju.

Uspešni djaci iz Srbije i evropskih zemalja najbolji su ambasadori Novog Sada, Vojvodine i Srbije kao i naše zemlje na njenom putu do integracije u Evropsku uniju, složili su se domaćini i gosti.