O tome koliko dugo traje, kako funkcioniše, koja su zvučna imena nastupala na sceni Simfonijskog orkestra u Nišu, sa kakvim se izazovima susreće ova ustanova kulture upoznali su se građani kroz događaj ,,Pričamo o kulturi u dvorani Simfonijskog orkestra’’ koji je organizovao EU info kutak u ovom gradu. U obilazak se krenulo posetom kancelarija uprave i administracije, nastavilo obilaskom bifea koji ponekad služi muzičarima i kao vežbaonica, preko fonoteke do same scene Simfonijskog orkestra na kojoj su građani mogli izbliza da se upoznaju sa klavirom, harfom i drugim instrumentima postavljenim na sceni.

,,Zgrada Simfonijskog orkestra datira od početka 20. veka gde se isprva nalazila Jevrejska banka. 1953. godine osnovan je Gradski simfonijski orkestar, a kroz istoriju ove ustanove nastupalo je i mnogo svetski značajnih muzičkih imena poput pijaniste Nauma Štarkmana, flautiste Emanuela Paia, violiniste Jurija Reviča, Jovana Kolundžije, Stefana Milenkovića’’, kazao je prisutnima direktor Simfonijskog orkestra Svetozar Vezenković.

Nakon priče o kulturi, posetioci su prisustvovali generalnoj probi koncerta „Najlepše operske arije – 160 godina od rođenja Pučinija“ pod dirigentskom palicom maestra iz Bugarske Svilena Simeonova i operskih solista – tenora Ciriške opere Bojka Cvetanova i soprana Cveteline Malđanske iz Sofijske nacionalne opere.