Projekat „Sajber svete, čuvaj dete“ koji sprovodi Novosadska novinarska škola bavi se bezbednošću dece na internetu, a u sklopu projekta učenici nižih razreda novosadske OŠ „Đorđe Natošević“ u subotu 17. juna, od 10 do 13 časova posetiće novosadski EU info point.

Školarci će, ovom prilikom čuti smernice i informacije o tome kako da se ponašaju na internetu, a da ne ugrožavaju svoju bezbednost.

U okviru projekta „Sajber svete, čuvaj dete“ biće kreiran edukativni video-serijal, zahvaljujući kojem će roditelji na vizuelno dopadljiv, dramaturški konstruisan i sistematičan način biti upoznati sa opasnostima koje vrebaju u onlajn svetu, ali i sa mogućim vidovima prevencije. Svaka od deset epizoda imaće poseban tematski fokus, a serijal će biti postavljen na You tube kanal Novosadske novinarske škole.

Serijal će obuhvatiti različite segmente ponašanja internetu, od postavljanja fotografija i klipova, preko privatnosti i ličnih podataka,  pretnji i vršnjačkog nasilja do kontakta sa nepoznatim osobama. Takođe, u serijalu će biti obrađivana i tema neprikladnih sadržaja, sajber virusa, crva i trojanskog konja, onlajn igrice, deep web, onlajn kupovina i marketing kao i zavisnost od interneta.