Izložba „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018 – Gde prošlost susreće budućnost“ otvorena je u Kulturnoj stanici “Svilara” u Novom Sadu, a postavka prikazuje projekte koji se bave promocijom i očuvanjem našeg kultrnog nasleđa, realizovane tokom ove godine. Evropski parlament i Savet EU, 2018. godinu proglasili su Evropskom godinom kulturnog nasleđa, koja je obeležena nizom aktivnosti pod sloganom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”.

Iako još uvek nije članica EU, Evropska komisija pozvala je Srbiju da se uključi u zajedničku agendu i iskoristi ovu inicijativu za jačanje međunarodne kulturne saradnje i promociju svog kulturnog nasleđa. Šef sektora za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol Anri Prese na otvaranju je istakao da je  tokom 2018. godine akcenat bio na kulturnom nasleđu i da je ono poslužilo kao inspiracija za mnoštvo aktivnosti ali da se rad na njegovoj promociji i očuvanju tu ne završava.

“Često su birokratija i administracija prve asocijacije na Evropsku uniju. Međutim, ove godine imali smo priliku da pošaljemo poruku koja govori o tome koliko Evropska unija vrednuje kulturu i kulturnu različitost, kao i da pokažemo koliko ulažemo u ovu oblast. Naš moto je ‘Ujedinjeni u različitosti’ i mislim da smo ovom kampanjom pokazali koliko nam je do toga stalo, kroz različite aktivnosti, programe i projekte. Primer je program ‘Kreativna Evropa’ kroz koji podržavamo festivale, edukaciju u kulturi i kulturne razmene, a Srbija je jedna od zemalja koja ovaj program veoma uspešno koristi. Kada sagledamo niz manjih i velikih događaja poput otvaranja obnovljene Sinagoge u Subotici, otvaranje Tvrđave u Pirotu ili obnove Franjevačkog samostana u Baču, mogu da kažem da smo imali sjajne projekte i sjajne partnere. Ovom godinom se ne završava priča o kulturnom nasleđu jer važno je da nastavimo ovim tempom, naročito zbog generacija koje dolaze i koje grade svoj identitet. Važno je da vide šta smo gradili u prošlosti kako bi i oni znali da grade za budućnost”, rekao je Prese.

Izložbu je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Galerijom Matice srpske i Kulturnom stanicom “Svilara” koja je obnovljena u sklopu projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021”.

“Ne mogu da zamislim bolje mesto za ovakvu izložu od same ‘Svilare’ jer je i ona sama specifičan artefakt u ovoj postavci, kao objekat industrijskog nasleđa koji se nalazi u jedom od najstarijih delova Novog Sada, u Almaškom kraju”, rekla je koordinatorka „Svilare” Violeta Đerković.

Pored nje, na otvaranju su govorili i pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulture iz Ministarstva kulture i informisanja, Asja Drača Muntean, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković i autor izložbe, kustos Galerije Matice srpske, Nikola Ivanović. Izložba traje do 19. decembra, nakon čega se seli u Narodni muzej u Beogradu, gde će biti postavljena od 21. do 28. decembra.