Nakon uspešno realizovane radionice ,,Stara zanimanja za moderno doba’’, u EU info kutku u Nišu organizovan je događaj ,,Profesije za budućnost’’ u okviru Kampanje za mlade koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji. Radionicu o modernim zanimanjima je EU info kutak realizovao u saradnji sa Deli centrom za kreativno delovanje i kompanijom E-reciklaža.

Govoreći o preradi električnog i elektronskog otpada, Ana Blagojević iz ,,E-reciklaže’’ naznačila je da je misija njene kompanije da kupuje ovu vrstu otpada sa teritorije čitave Srbije. ,,Elektronski i električni otpad spadaju u opasan otpad i njihovo uklanjanje je propisano zakonom. Svako neadekvatno tretiranje ovog otpada jako štetno utiče na životnu sredinu’’, kazala je Blagojević. Da je reciklaža profesija budućnosti, potvrđuje i to što je ,,E-reciklaža’’ 2016. proglašena najbrže rastućom firmom koja se u poslednjih pet godina najbrže razvila i trenutno broji skoro dve stotine radnika.

Za ’’moderne profesionalce’’ otvorena su i vrata Deli centra za kreativno delovanje koji u Nišu, u formi inkubator centra trenutno okuplja 12 stanara – preduzetnika. Direktor Delija Nenad Stojanović kaže da ,,mnogi nisu verovali da će Deli centar moći da uspešno funkcioniše u Nišu, a sada ovaj inkubator centar uspešno posluje iako se sam finansira od kirije stanara, bez fiansijske podrške lokalne samouprave ili države’’.

Jedan od ,,stanara’’ Delija profesionalni fotograf Đorđe Radošević koji je govorio o digitalnim nomadima i freelance-rima. ,,Imate opciju da radite u korporaciji gde ćete raditi za nekog, a možete i da se odlučite da radite samostalne profesionalne priče. U svakom sučaju da biste napravili uspešan proizvod – nema prečica. I digitalni nomadi izgaraju od posla. Ja svaki svoj slobodan trenutak koji ne provodim sa porodicom, koristim da bih razvijao svoj profil’’, poručio je okupljenima Radošević koji se, osim fotografijom, bavio i poslovima SEO optimizacije, kopirajtinga i blogovanja.