EU info kutak Niš vas poziva da razgovaramo o kulturnom nasleđu u petak, 2. decembra od 18h sati u prostorijama kutka (Voždova 5). Naši i vaši domaćini biće Milan Hornak, arheolog iz Slovačke i izvršni direktor kompanije Via Magna i Aleksandra Mirić, arhitekta i konzervator iz Niša.

Milan Hornak je završio doktorske studije na Odeljenju za arheologiju Univerziteta u Ljubljani, gde je radio kao profesor. Od 2009. je izvršni direktor kompanije Via Magna u Slovačkoj koja se bavi digitalizacijom kultrunog nasleđa. Njegova stručna oblast je razvoj i primena novih metoda u arheološkim iskopavanjima i istraživanjima, primena GIS-a u arheologiji i menjanje strukture naselja u različitim periodima praistorije i protoistorije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Aleksandra Mirić je valorizaciju graditeljskog nasleđa izučavala na Univerzitetu u Provansi. Doktorat iz arheologije je stekla na Univerzitetu u Lionu, a doktorat iz arhitekture na Univerzitetu u Nišu. Kao istraživač-saradnik Instituta za istraživanje antičke arhitekture iz Francuske, Mirićeva živi, radi i istražuje na relaciji Srbija – Francuska.

Posetioci EU info kutka će u petak moći da se upoznaju sa doprinosima modernih tehologija u očuvanju kulturnog nasleđa i značaju koje nasleđe ima u edukaciji mladih ljudi. Sa sagovornicima ćemo razgovarati o povezivanju tehnologije i kulture, 3D animacijama i digitalizaciji kulturnog nasleđa. Oni će nam, takođe, predstaviti mogućnosti za međunarodnu saradnju na polju kulturnog nasleđa.

Kulturno nasleđe predstavlja jedinstvenu i nezamenljivu kulturnu vrednost jednog naroda, jer, stvarano generacijama, direktno ukazuje na društveni ali i celokupni obrazovni, kulturni pa i civilizacijski nivo razvoja. Briga o očuvanju kulturnog nasleđa u XXI veku je moralna obaveza celokupnog savremenog društva, koje, prepoznajući značaj kulturne baštine stvara uslove za njeno očuvanje i u budućnosti.

,,Kafa sa ukusom nasleđa’’ se organizuje u saradnji sa udruženjem Mladi ambasadori.

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite do četvrtka, 1. novembra do 19h na mejl officenis@euinfo.rs ili broj 018/254.461