Kako srednje škole mogu da podstaknu razvoj regionalne saradnje i tolerancije među mladima na Zapadnom Balkanu? Inspiraciju za odgovor na to pitanje, zainteresovani predstavnici srednjih škola mogli su da potraže na info sesiji  Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), koja je održana u EU info kutku u Nišu.

U centru pažnje bio je javni poziv organizacije RYCO koji je otvoren do 15. oktobra. Na konkurs se mogu prijaviti srednje škole sa Zapadnog Balkana. Škole iz Srbije imaju mogućnost da konkurišu kao nosioci projekta, a obavezno je da imaju partnerstvo sa bar jednom školom iz regiona.

Projekti mogu biti fokusirani na pomirenje, interkulturalni dijalog i učenje i regionalne saradnje mladih, mobilnost i omladinske interkulturalne razmene, aktivno učešće mladih, kao i stvaranje podsticajnog okruženja za regionalnu saradnju mladih.

„Naš cilj je da promovišemo pomirenje među mladima, podstičemo toleranciju i razumevanje“, kaže Ivana Antonijević, koja je u Nišu prezentovala javni poziv RYCO.

Prezentaciji prisustvovali su predstavnici srednjih škola iz Niša i sa teritorije južne Srbije.

Kancelariju RYCO osnovale su vlade Zapadnog Balkana 2016. godine, u cilju promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe omladinskih razmena.