U gimnaziji ,,9. maj’’ u Nišu održani su susreti gimnazijalaca iz Srbije i Bugarske. Svečanost je počela intoniranjem himne EU ,,Ode radosti’’ u izvođenju hora gimnazije-domaćina, pobednika evropskog festivala horova. Potom je Snežana Andrić iz EU info kutka Niš gimnazijalcima iz susednih zemalja održala predavanje o Evropskoj uniji i značaju evrointegracija Srbije. ,,Građani Evropske unije mogu da putuju, žive i rade bilo gde u EU. Diplome zemalja članica EU priznate su na čitavoj teritoriji Unije pošto postoji uzajamno poverenje u kvalitet nacionalnog obrazovanja i sistema obuke’’, istakla je Andrić govoreći srednjoškolcima o mogućnostima koje se pružaju mladima na području Evropske unije. Opunomoćeni ministar Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu Nikolaj Kolev izrazio je zadovoljstvo zbog ovakvog događaja koji je, kako je rekao, još jedna potvrda uspešnog partnerstva Bugarske i Srbije.

Profesor istorije u gimnaziji ,,9. maj’’ Slobodan Veselinović govorio je o istorijatu EU i principima ujedinjenja koji vuku korene još od Francuske revolucije.

Susret srpskih i bugarskih gimnazijalaca organizovalo je zavičajno udruženje ,,Caribrod’’ u saradnji sa Generalnim konzulatom Bugarske u Nišu u okviru projekta ,,Širenje mreže kulturnih informacionih i literarnih aktivnosti u Srbiji’’ koji finansira bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.