Izložba ”Oživljavanje kamenog sela” autorke Elene Vasić Petrović, otvorena je u KC Svilari u Novom Sadu. Tom prilikom predstavljen je istoimeni projekat koji je realizovalo „Drušvo konzervatora Srbije“.

“Prvi deo projekta realizovan je oktobra prošle godine u selu Gostuša. Organizovani su konzervatorski kamp i stručna konferencija. Ovaj projekat jedan je od 10 dobitnika granta iz programa „Evropski dani kulturne baštine“ za 2019. godinu, koji dodeljuju Evroposka komisija i Savet Evrope. Projekat, koji je nagrađen prošle godine u Strazburu i prvi je nagrađeni projekat iz Srbije”, rekla je arhitekta konzervator i vođa projekta, Elena Vasić Petrović.

Nagrada je dodeljena u okviru generalne skupštine u Strazburu, u oktobru mesecu 2019. godine u ”Palati Evropa”, a priznanje je uručeno Eleni Vasić Petrović i Fondaciji arhitekta Aleksandar Radović u konkurenciji 84 evropske priče. Ovo je prvi i jedini nagrađeni projekat iz Srbije, čime je “Gostuša” još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi.

Projekat Zaštite sela Gostuša dobitnik je i nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016.godinu.

Inače, Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, u podnožju Stare planine. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima reke Gostušice. Selo je prepoznatljivo po svojoj arhitektonskoj autentičnosti, jer prilikom gradnje kuća nije korišćen vezivni materijal, već su ređani kamen i drvo, a krovovi su od kamenih ploča.

Ova neobična priča o Gostuši izazvala je prilično interesovanje novosađana i novosađanki. Posebno su se interesovali sa njen turistički potencijal, koji se nakon sprovođenja ovog projekta naglo razvija.

Izložba je do sada gostovala u Kotoru, Beogradu i Banja Luci.

Više o projektu možete videti na linku: https://bit.ly/39h4I4B