Zaposleni u Delegaciji EU u Srbiji obezbedili su jednu tonu hrane za pse koju su poklonili azilu za pse u Mladenovcu. Donaciju su Branki i Milanu Stojanoviću koji vode azil, uručili Rihard Maša, Federiko Del Buono, Andrej Papić i Nadežda Dramićanin. U azilu ih je dočekalo i uzbuđeno, glasnim lajanjem, pozdravilo preko 300 pasa.

delegacija

Društvo za zaštitu životinja Mladenovac Branka Stojanović i njen sin Milan osnovali su 2005., a od 2007. godine se nalaze na adresi Vuka Karadzića 36 u Mladenovcu.

psi„Hteli smo da zaustavimo ubijanje pasa lutalica i da ih udomljavamo“ priča nam Branka, kojoj ni hladnoća ni sezonski grip ne smetaju da se svakodnevno brine o 320 pasa koji trenutno borave u azilu.

„Kod nas nema ‘danas sam bolestan’ ili ‘danas mi se ne radi’, nema odmora ili vikenda“ priča Branka. Branka i Milan volonterski brinu o psima, dok uspevaju da plate jednog zaposlenog.  Njihov radni dan dostiže i do 12 sati: „po ceo dan čistimo, peremo i hranimo pse“ žali se Branka koja bi volela mnogo više vremena da posveti udomljavanju pasa.

Do 2014. godine njihovo Drušvo je dobijalo sredstva od opštine Mladenovac za upravljanje azilom, kada je zemljište na kom je izgrađen azil prešlo u nadležnost Grada Beograda. Od tada azil radi isključivo od privatnih donacija. „Iz Amerika na mesečnom nivou stigne donacija od 200-300 dolara od gospođe Anke i od toga uspevamo da dnevno napravimo po kuvan obrok za pse“, navodi Branka.

psi-1„Od vaše donacije naredne dve nedelje nećemo morati da razmišljamo kako da nabavimo hranu, ne znate koliko nama to znači“, zahvalan nam je Milan, po struci veterinarski tehničar a po vokaciji borac za dobrobit životinja, koji je pre par meseci pisao Delegaciji Evropske unije da nas obavesti o lošem stanju azila.

hrana-1„Ljudi su čudni, napuštaju svoje ljubimce svaki dan, vežu ih za našu kapiju, za banderu preko puta… često ne žele da usvoje psa jer im nije dovoljno ‘opasan’ da im čuva dvorište ili uredan da bude kućni ljubimac“, rezignirano priča Milan. Srećom ima i dobrih ljudi, pa su tako Branka i Milan od 2005. godine udomili preko 300 pasa.

Ako želite i vi da pomognete Društvu za zaštitu životinja „Mladenovac“, možete im pisati na azil.mladenovac@gmail.com