Najčešći kontrolni uticaji na rad novinara potiču iz redova vlasti i to, pre svega, izvršne vlasti i političkih stranaka, ocenila je Jovanka Matić, autorka istraživanja Slavko Ćuruvija fodacije „Kontrola i sloboda medija – svedočenje novinara“.

Na predstavljanju ovog istraživanja u EU info centru u Beogradu, Matić je objasnila da su direktna meta za sprovođenje uticaja čelni ljudi u medijima, direktori i glavni urednici, kao i da se najčešće zahteva izbegavanje izveštavanja o problematičnim temama i ignorisanje političkih protivnika.

Matić je navela da je sprovedena anonimna onlajn anketa u kojoj je ispitano 177 novinara lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija, a deset novinara je intervjuisano.

Ona je istakla da su političke stranke u 69 odsto slučajeva navedene kao najčešći izvor kontrolnog uticaja na rad novinara.

„Političke stranke su drugi najveći izvor uticaja“, predočila je Matić i precizirala da je reč o vladajućim strankama, jer opozicione nemaju tu moć.

Posle uticaja iz vlasti i političkih stranaka, najviše kontrolnog uticaja na rad novinara dolazi iz uredništva, 47 odsto, poslovodstva, 41 odsto, a zatim i od oglašivača i vlasnika, ukazala je Matić.

Matić je napomenula da anketirani novinari navode da ne postoje zvanično zabranjene teme i da urednici ne koriste zabranu nego koriste izgovore kako se ne bi izveštavalo o problematičnim temama.

„Ne kaže se nemoj to da radiš, nego nađi drugu temu“, dodala je Matić ilustrujući situacije sa kojima se novinari suočavaju.

Ona je ocenila da novinari pribegavaju „bekstvu“ u specijalizovane tematske oblasti za izveštavanje, jer su u njima manji pritisci.

Matić je istakla i da rezultati istraživanja pokazuju da samo tri odsto anketiranih novinara smatra da u Srbiji postoji sloboda medija, dok je 74 odsto mišljenja da te slobode nema.

Dva odsto ispitanih veruje da mediji u Srbiji rade u javnom interesu, dok 42 odsto smatra da mediji više vode računa o interesima vlasti, predočila je Matić.

Matić ocenila da medijski biznis u Srbiji nije profitabilan i da se mnogi mediji bukvalno nalaze na ivici egzistencije, zbog čega zavise od države i oglašivača.

Država je značajan akter u finansiranju medija, smatra Matić i zaključuje da ona taj novac plasira na arbitraran i netransparentan način.