Pozorišna trupa Revaž izvešće u Narodnom pozorištu u Nišu predstavu “Europeana, kratka istorija XX veka” koju je napisao Patrik Ouržednik, a režirala Sara Lekarantije. Termini odigravanja predstave su 3. jun od 20h i 4. jun od 12h. Ulaz je besplatan, uz karte koje se prethodno mogu preuzeti u EU info kutku u Nišu, radnim danima od 10h do 19h i u subotu od 10h do 15h.

Predstava je na francuskom jeziku sa srpskim titlom.

U predstavi glumi duo – žena i muškarac, ona ima 30, a on 60 godina. Predstavljaju dve  generacije – jednu koja je doživela mnogobrojna iskustva i drugu pred kojom su tek životna iskušenja. Ovaj duo putuje širom Evrope, od grada do grada, od hotela do hotela, i obraća se javnosti govoreći im o velikim događajima 20. veka: tehnički izumi sa ideološkim razočarenjima. U teatralnom naboju predstavljene su dve strane jedne osobe, prisustvujemo unutrašnjem dijalogu, punom kontradikcija.

Gostovanje trupe Revaž je deo projekta “Europeana” koji ima za cilj da privuče pažnju građana Evrope i upozna ih sa vezom između zajedničkog evropskog pamćenja i njihovih individualnih mišljenja: kako bi se shvatio jaz između književnosti i istorije, kako bi se saznalo poreklo prošlih totalitarnih režima i kako bi se bolje razumeo odnos prema informacijama i savremenim medijima u sadašnjosti i budućnosti.

Projekat Europeana je kofinansiran programom Evropske unije „Evropa za svoje građane“ i realizuje se partnerski sa Francuskim institutom u Srbiji i EU info kutkom u Nišu.