Školska godina je pri kraju, a za završne razrede i kraj jednog razdoblja u životu i školovanju. Nastupaju novi izazovi pa valja razmišljati o budućnosti – koji je pravi odabir profesije i daljeg usmerenja, te šta ono donosi i koje su mogućnosti. Upravo o tim mogućnostima i proteklog meseca su članice tima EU info kutka u Novom Sadu zajedno sa koleginicama iz Erazmus+ studentske sekcije razgovarale sa novosadskim srednjoškolcima.

U okviru promocije programa studentske razmene Erazmus+ upoznali smo ih sa mogućnostima studiranja u inostranstvu koja ih čeka tokom budućeg školovanja.

Maj je bio rezervisan za učenike Karlovačke gimnazije gde je održana prva radionica „Erasmus in schools“ sa ciljem da se učenici upoznaju sa programom. Iste aktivnosti potom su organizovane u Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić“, Gimnaziji „Isidora Sekulić“ i Medicinskoj srednjoj školi „7. april“.

Kao i do sada ovakvi susreti uvek su obostrano korisni i privlače veliko interesovanje učenika, pre svega zato što iz prve ruke mogu saznati da je iskustvo koje se može dobiti putem razmene korisno za svaku profesiju, kao i koji su konkretni koraci i kako aplicirati, koji nivo jezika je potreban, kako pronaći smeštaj i slična pitanja.

Ovo je poslednja serija predavanja na temu Erazmus+ programa za ovu kalednadrsku školsku godinu. Učenike sada čeka najduži raspust do sada.  Od oktobra počinju sa novim poglavljima u svojim životima, a mi nastavljamo sa pomaganjem sledećoj generaciji srednjoškolaca.