Političari brana slobodi medija

Srpska demokratska politička elita se pokazala kao najveća prepreka razvoju i reformama medija u Srbiji, jer nijedna stranka do sada nije pokazala doslednu podršku slobodi medija, ocenjeno je u debati “Kriza novinarstva, kao kriza medijskog integriteta: Gde je izlaz?”, koji je uz podršku Informacionog centra EU, organizovala Novosadska novinarska škola.

kriza_novinarstva

“Vlast ni danas nema jasno definisano kako treba da izgleda medijski sistem u Srbiji, a medijski integritet snažno je ugrožen u svakoj oblasti”, rekla je Jovanka Matić, medijski stručnjak Instituta druđtvenih nauka. U Srbiji imamo strano vlasništvo, državno vlasništvo i skriveno vlasništvo medija. Nijedno nije u javnom interesu, rekla je Matić.

Ona je predstavila rezultate nacionalnog istraživanja medijskog integriteta, u okviru regionalnog projekta “South East European Media Observatory “, prema kojima u Srbiji tržište ne reguliše opstanak medija. Zagonetka našeg medijskog sistema je da broj medija opstaje, čak i raste, uprkos jako lošim ekonomskim uslovima i gubicima, napomenula je Matić.

Kako uspevaju da opstanu na tržištu, upitala je ona i odgovorila da se sudbina medija rešava potpuno izvan tržišta, na osnovu uticaja medijskih vlasnika i države. Imamo istraživačka saznanja da se na tržištu medija dešava značajna promena, jer opada uticaj ljudi iz bivše vlasti koji su bili politički povezani, naglasila je Matić.

Prema njenim rečima, sa potpuno istim mehanizmom političkog delovanja sada se pojavljuju novi akteri, vezani za novu vladajuću partiju, Srpsku naprednu stranku.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski je ocenio da je paradoksalna činjenica da je u medijima devedesetih godina bilo više nezavisnosti nego danas. Govoreći o novim medijskim zakonima, Veljanovski je ukazao da se u Nacrtu zakona o javnim servisima definitivno odustalo od TV pretplate, što je veoma loše.

Ako se to primeni, uslediće tiha eutanazija dva javna servisa, upozorio je Veljanovski i predvideo da će mnogo brže odumreti pokrajinski javni servis, ali da ništa duže neće potrajati ni republički.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Milorad Tadić kaže da raduju buđenje građanskog novinarstva i želja građana za slobodom govora. Oni na društvenim mrežama osvajaju slobodu i time šalju jasnu poruku državi i najmoćnijim političarima da je to nemoguće ugušiti, istakao je Tadić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović je rekao da novinarska udruženja nemaju partnera u regulaciji medijske sfere. Vlast nas je u ovom trenutku odstranila iz procesa donošenja medijskih zakona i mi smo posmatrači koji gledaju to sa starane i pokušavaju manje ili više uspešno da se oglase, zaključio je Obradović.