Polaznici Evropske škole debate posetili su Narodnu skupštinu gde su bili gosti Odbora za evropske integracije i razgovarali sa članovima odbora, narodnim poslanikom dr Vladimirom Orlićem i potpredsednikom Narodne skupštine i takođe članom odbora prof. dr Vladimirom Marinkovićem.

Poslanici su predstavili ulogu parlamenta u političkom sistemu Srbije kao i ulogu Odbora za evropske integracije.

Polaznicima Evropske škole debate poslanik Orlić dao je savet iz parlamentarne prakse: „U debati prema sagovorniku uvek sadržite respekt“.

Srednjoškolce je interesovalo kako poslanici ocenjuju debatu u Skupštini, da li postoje poslanici koji nisu članovi političkih partija, koliko ima mladih poslanika i da li bi veće učešće mladih u radu parlamenta poboljšalo debatu.

Skola debate-EUD

Nakon posete Parlamentu, učenici su posetili i Delegaciju Evorpske unije u Srbiji i razgovarali sa Ramunasom Janušauskasom, šefom za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU.

Janušauskas im je predstavio rad i ulogu Delegacije EU u Republici Srbiji, istakavši da je Delegacija u Srbiji druga najveća EU delegacija u svetu. Govorio je o finansijskoj pomoći EU Srbiji, o pomoći EU poplavljenim područjima, oblasti obrazovanja, izbeglim i raseljenim licima, načinu na koji je EU pomaže privatnom sektoru.

Učenike je posebno zanimalo, koja poglavlja u pregovaračkom procesu predstavljaju najveći izazov ali i na koji način se može stažirati u Delegaciji EU.

O školi debate

Evropsku školu debate organizuju Informacioni centar Evropske unije sa debatnom akademskog mrežom Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Ukupno 30 učesnika iz Beograda, Rume, Smedereva, Kovina, Bora, Niša, Kruševca, Raške, Valjeva, Užica i Kule, od novembra do febraura pohađalo je radionice o Evropskoj uniji i o debatnim veštinama. O Evropskoj uniji govorili su im članovi Tima Evropa, Adel Abusara, Jelena Babić, Vladimir Medović i Lola Joksimović.

Teme su bile nastanak, razvoj i istorijat Evropske unije, politika proširenja EU, ljudska prava kao važan element pregovora sa EU, Evropski kulturni prostor. Sa trenerima iz Otvorene komunikacije učili su debatne veštine, kao što su građenje slučaja i argumentacija.

Nakon ovih radionica, učesnici će imati javne debate na temu Evropske unije u nekoliko gradova Srbije, a finalna debate je zakazana za 20. maj u Narodnoj skupštini.