Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa posetila je Niš i ovom prilikom govorila o prioritetima predsedavanja Rumunije Evropskom unijom.

Na prezentaciji u EU info kutku, uz prisustvo velikog broja predstavnika lokalne samouprave, civilnog sektora i institucija, ambasadorka je navela da je povezanost zajednička evropska vrednost na kojoj treba i dalje raditi. Rumunija će svoje predsedavanje zasnovati na četiri osnovna stuba: jednakost za sve građane EU, sigurna i bezbedna Evropa, jačanje globalnog uticaja Evrope, stimulisanje solidarnosti i promocija zajedničkih vrednosti.

Govoreći o pristupanju EU iz ugla Rumunije, ambasadorka je istakla da proces treba da bude izbalansiran jer ima dva aspekta koji se moraju simultano odvijati – jedan je usvajanje zakona, a drugi je njihova primena. Ambasadorka dodaje da je Rumunija značajno napredovala otkad je ušla u EU pre 12 godina, ali da se proces integracija ne završava u trenutku kada država postane članica već je to proces koji treba da bude neprekidan.

Kada je reč o podršci Srbiji na putu ka EU, ambasadorka kaže kako se nada da će tokom predsedavanja uspeti da približi EU Srbiji i to jeste jedan od razloga zašto putuje po zemlji. Kao komšijska zemlja i bivša komunistička država koja je pretrpela fundamentalne promene od Hladnog rata i tokom procesa integracija, Rumunija razume put Srbije i sve eventualne prepreke i nedoumice na putu evropskih integracija, koje su izuzetno značajne i neophodne.

Prilikom posete Nišu, ambasadorka Popa razgovarala je i sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, sa kojim je razmotrila mogućnosti potencijalne saradnje i povezivanja Grada Niša i rumunskih gradova.

Podsetimo, Rumunija je 1. januara 2019. godine preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, koje se realizuje u tesnoj kooridinaciji sa predsedavajućom trojkom koju još čine Finska i Hrvatska. Rumunija je po prvi put u ovoj ulozi od ulaska u EU 2007. godine.