Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost/potpredsednica Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpredsednik za energetsku uniju i Johanes Han, komesar za susedsku politiku i proširenje, predstavljaće Evropsku uniju na samitu zemalja Zapadnog Balkana koji se održava sutra, 27. avgusta, u Beču. Domaćin samita je federalni kancelar Austrije Verner Fajman.

Ovaj samit će se zasnivati na napretku koji je postignut od Berlinskog samita prošle godine i nastojaće da još više razvije saradnju između 6 zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Bivša jugoslovenska republika Makedonija, Srbija) u rešavanju zajedničkih izazova, naročito migracija koje su jedna od glavnih tema samita, pored regionalne saradnje, verskog dijaloga i borbe protiv ekstremizma. Na samitu će se održati paralelni sastanci šefova vlada, ministara spoljnih poslova i ministara privrede.

Danas, uoči samita, Evropska komisija pušta dodatnih 1,5 miliona evra humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima u Srbiji i Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji. Ovom pomoći ćemo podržati humanitarne partnere u pružanju onog najnužnijeg kao što su voda za piće, higijena, zdravstvena nega, sklonište i zaštita za izbeglice i migrante, unapređenje prihvatnih centara kao i koordinacija i  izveštavanje o migrantskim pitanjima u regionu. Kristos Stilijanides, evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, je rekao: „Zapadni Balkan je suočen sa dosad neviđenim brojem izbeglica i migranata u tranzitu. EU pojačava humanitarnu pomoć kako bi im pomogla u ispunjavanju najurgentnijih potreba. To je evropska solidarnost na delu“.

Domaćin samita je federalni kancelar Austrije Verner Fajman, koji je pozvao premijere 6 zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bivša jugoslovenska republika Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina), zatim Nemačke, Francuske, Italije, Hrvatske i Slovenije.

Za više informacija

Zaključci samita u Beču će biti dostupni na veb-sajtu Evropske komisije ovde. Ovaj događaj takođe pokriva EbS.

Veb-sajt Samita Zapadnog Balkana u Beču 2015:
http://www.bmeia.gv.at/en/european-foreign-policy/foreign-policy/western-balkans-summit-vienna-2015

Medijski program:
http://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Zentrale/Aussenpolitik/Media_Timetable.pdf

Kompletan pres paket o Evropskoj agendi o migracijama:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/background-information/index_en.htm