Evropski pokret u Srbiji prestavio je na štandu EU svoj projekat “Podeli svoje znanje – postani mentorka” u okviru kojeg se ove godine raspisuje šesti po redu konkurs za novu generaciju polaznica.

Projekat je namenjen devojkama i mladim ženama koji uz pomoć izabranih mentorki dobijaju stručnu podršku prilagođenu njihovom interesovanju, objasnila je Svetlana Stefanović iz Evropskog pokreta Srbije.

“Prvi put se većina nas suočuva sa mentorstvom kada piše svoj maturski rad” rekla je Svetlana Stefanović i napomenula da je “model mentorstva na evropskom i svetskom nivou jako pristutan. Mentorstvo kao koncept kod nas je zapostavljen ali se mi trudimo da ga promovišemo i uključimo što više mladih žena i sa njima podelimo znanja” rekla je Stefanović i navela da je u ovom projektu u Srbiji do sada učestvovalo 250 mentorki i mentorina.

mentorka

Foto: EU info centar/Goran Sivački

U okviru projekta je objavljen i Mali vodič kroz mentorstvo a cilj je, prema rečima Svetlane Stefanović da se mlade žene osnaže, da budu svesne svih potencijala koje imaju i da razmenom informacija sa koleginicama shvate da nisu same.

Na predstavljanju projekta učesvovale su i mentorine. Nevena, studentkinja sa Fililoškog fakulteta je ispričala da je pre nego što se prijavila za program došla do “egzinstecijalnog problema. Da li ću moći svoje ideje da sprovedem u delo i čime ću se baviti. Kroz ovaj program sam postala motivisana, osnažena i počela da verujem u sebe”, ispričala je Nevena.

Za njenu koleginicu sa fakulteta Anu ovaj program je bio “izlazak u nešto novo. Preporuku sam dobila od drugarice koja je prethone generacije bila polaznica programa. Prva stvar koja me oduševila bila je prijatna atmosfera. Bila sam okrućena ambicioznim i inspirativnim ženama. Uvek su mi davale podršku”.

Dunja, takođe sa Filološkog fakulteta, prenela je prisutnima svoje iskustvo. “Dobijate krug prijatelja kojima u svakom trenutku možete da se obratite. Iako su ljudi iz različitih branši, svi se trude jedni drugima da budu podrška. Da nije bilo radionice za javni nastup ne znam da li bih se danas dobro osećala kada pričam pred vama javno”, rekla je Dunja.

Više informacija o projektu možete saznati ovde