Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma,EU info kutak Niš 28. septembra organizuje pešačku turu sa stručnim vođenjem kroz Jelašničku klisuru. Tura se organizuje u saradnji sa UGZeleni Ključ” i PAK “Mosor” uz pomoć licenciranih planinarskih vodiča i obučenih osoba za Prvu pomoć i spasavanje.

Polazak grupa je planiran sa dve lokacije – od 9 sati ispred Pravnog fakulteta i 9:15 sa parkinga ispred DIS-a. Potrebno je doći 15 minuta ranije na željeno mesto. Lagana pešačka tura podrazumeva organizovani prevoz autobusom, dolazak u Jelašničku klisuru kod mesta Potkapina, razgledanje, mini obuku planinarenja i kodeksa ponašanja u prirodi, potom pešačenje do Radovog kamena i povratak istom stazom do Potkapine, ili, ako vremenski uslovi to dozvoljavaju, stazom koja grupu dovodi u selo Čukljenik.

Učešće je besplatno za sve zainteresovane građane, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno prijaviti se na officenis@euinfo.rs ili telefonom na 018/254-461, najkasnije do četvrtka, 26. septembra u 19h. U okviru prijave je potrebno ostaviti kontakt telefon, kao i mesto sa kog biste želeli da krenete (Pravni fakultet ili DIS).  

Deca ispod 10 godina mogu da se priključe grupi isključivo u pratnji roditelja, a deca iznad 10 godina ukoliko dolaze sama treba da imaju pismenu saglasnost roditelja.

Preporuka za oblačenje: slojevita garderoba, patike (po mogućstvu duboke patike ili cipele), majica i čarape za presvlačenje, kabanica, kišobran, duge nogavice, kape i kačketi. Učesnicima se savetuje da doručkuju pre polaska i da ponesu vodu. Za sve učesnike je obezbeđena užina tokom pešačke ture.

Povedite svoju decu, pođite sa prijateljima i dragim ljudima, pridružite nam se u šetnji i budite aktivni!

Ovo je samo jedna u nizu tura koju će EU info kutak organizovati ove jeseni kako bismo približili građanima i građankama Niša bogato ekološko nasleđe našeg kraja, ali i promovisali zdrave stilove života, sport, rekreaciju i pešačenje.

Pešačku turu organizujemo tokom Evropske nedelje sporta, koja se obeležava od 23. do 30. septembra u cilju podizanja svesti o zdravom životu i važnosti sporta i fizičkih aktivnosti.  Prethodno je održana Evropska nedelja mobilnosti od 16. do 22. septembra sa ciljem da unapredi javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza.