Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se dvanaesta Noć istraživača, manifestacija čiji je cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača, naučnika.

Održavanje Noći istraživača finansira Evropska komisija kroz program “Horizont 2020”, najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri, koji je usmeren na jačanje evropske istraživačke karijere.

U Srbiji osma Noć istraživača biće održana 29. septembra u jedanaest gradova širom zemlje – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici, pod sloganom „Znanje na prvi ogled“.

Na nacionalnoj konferenciji za novinare, održanoj danas u zgradi Rektorata novosadskog Univerziteta, o detaljima programa u svakom gradu, govorili su Jovana Zdjelarević iz novosadskog EU Info Pointa, Marjana Brkić iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu, Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, dr Aleksandra Pavlović, vanredni profesor PMF Niš i prof. dr Tijana Prodanović, redovni profesor PMF, Novi Sad.

“Noć istraživača je manifestacija koja popularizuje nauku i približava je građanima, a ponajviše onim najmlađima koji se kroz interaktivne radionice, preavanja i eksperimente, na njima prijemčiv način upoznaju sa naučnim postignućima. Ideja manifestacije je i da motiviše mlade da se bave naukom, i da je ne smatraju baukom, već nečim što je hot i cool, kako organizatori i najavljuju”, rekla je Jovana Zdjelarević iz novosadskog EU info pointa.

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot. Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke. Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

U okviru ReFocuS projekta, migracije će biti glavna tema Noći istraživača, 29. septembra od 17 do 22 časa, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Petnici, Inđiji i Požarevcu.

Profesorka dr Tijana Prodanović objasnila je da je ovogodišnja Noć istraživača posvećena HOT nauci odnosno gorućim temama i pitanjima iz nauke i visokim temperaturama, čime, se nakon prošlogodišnje COOL nauke zaokružuje dvogodišnji projekat Cool&Hot Noć istraživača.

“Osim toga što se kroz ovakve manifestacije konstantno trudimo da širimo i negujemo ljubav i interesovanje, kako mladih tako i šire javnosti prema nauci, ove godine smo želeli da skrenemo pažnju na aktuelna istraživanja kojim se bave naši naučnici. Istraživačke grupe iz Srbije, i pored zaista velikih izazova sa kojima se već godinama nosi nauka u zemlji, daju rezultate koji su u rangu svetske nauke. Naše HOT istraživačke grupe i goruće teme kojima se oni bave će Novosađani moći da upoznaju u toku septembra na bilbordima po gradu, ali i u opuštenom razgovoru na “Kafi sa naučnicima” u samoj Noći istraživača u TC Big. A da nauka zna da bude i zabavna, dokazaće mladi posetioci u potrazi za dobrim provodom, koji će nam se pridružiti u centru Startit i doći maskirani u svoje naučne idole, superheroje, fenomene ili bilo šta što ima veze sa naukom”, rekla je ona.

Detaljne informacije i programi Noći istraživača u svakom od jedanaest gradova u Srbiji, nalaze se na sajtu www.nocistrazivaca.rs i na Fejsbuk stranici www.facebook.com/nocistrazivaca.