“Otvorena vrata” nastavljena u ambasadama Nemačke, Mađarske i Bugarske

Manifestacija “Otvorena vrata”, u okviru koje ambasade zemalja članica EU primaju studente i učenike srednjih škola i približavaju im zemlje koje predstavljaju, održana je ove nedelje u predstavništvima Nemačke, Mađarske i Bugarske.

Open_Doors-1

Ova manifestacija je deo programa Evropa otvoreno koji se u maju i junu organizuje povodom Dana Evrope.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm u okviru “Otvorenih vrata” uručio je kandidatima iz Srbije potvrde o dobijanju stipendija koje dodeljuje nemačka služba za akademsku razmenu.

“Putujete u Nemačku u vreme kada su se bilateralni odnosi između Srbije i Nemačke razvili dobro kao nikada do sada”, rekao je Vilhelm.

Nemačka služba za akademsku razmenu ove godine će dodeliti više od 50 stipendija i to studentima, profesorima i naučnim radnicima koji će u toj zemlji pohađati master studije, a neki će se baviti istraživačkim radom za doktorske disertacije.

Predstavnici mađarske ambasade ugostili su studente Fakulteta političkih nauka, odseka za međunarodne odnose, kojima su predstavili svoj rad, mađarsko-srpske političke i privredne odnose, te govorili o značaju EU za Mađarsku.

Ambasada Bugarske u Beogradu primila je studente Više turističke škole, kao i beogradskih fakulteta. Studenti su tokom posete ambasadi slušali predavanje o odnosima Srbije i Bugarske i članstvu i iskustivma te susedne zemlje u Evropskoj uniji.

Dane otvorenih vrata tradicionalno organizuju ambasade zemalja članica EU da bi posetiocima približili svoje zemlje. Ove godine su te manifestacije organizovane u 14 ambasada: Francuske, Holandije, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Nemačke, Belgije, Finske, Poljske, Austrije, Češke, Rumunije i Italije.

Open_Doors-2