Povodom grčkog predsedavanja Savetom EU, Grčka je, uz podršku Delegacije EU u Srbiji i EU info centra, organizovala „Nedelju grčkog filma“ koja se održava u Kinoteci i Domu Omladine od 23. do 28. aprila 2014.

Pod nazivom „Slike iz prošlosti, vizija budućnosti“, Nedelju grčkog filma organizuje Grčka kao predsedavajuća Savetom EU, zajedno sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Delegacijom EU u Srbiji i EU info centrom.

Izražavajući zadovoljstvo što su Delegacija i EU info centar uključili u organizaciju Festivala i time pomogli predstavljanju grčke kulture u Srbiji, šef Delegacije Majkl Devenport rekao je da je Grčka uspela da ponudi srpskoj publici “bogat program kao što su debate, izložbe i ovaj zaista interesantan filmski festival”.

“Ovo je odlična prilika da se srpska publika, koja već dobro poznaje i grčku kulturu, istoriju i zemlju, ali i grčko more, dodatno upozna sa najvećim kinematografskim dostignućima, kako savremenih tako i klasičnih grčkih filmskih stvaralaca”, rekao je Devenport na otvaranju Festivala.

On je publiku pozvao i da dođe na Evropski filmski festival u organizaciji EU info centra i Delegacije EU koji se odžava u Domu Omladine od 16. do 21. maja, u sklopu proslave Dana i Meseca Evrope. “Predstavićemo vam vrhunske filmove iz 22 zemlje Evropske unije kao i iz Srbije”, rekao je Devenport.

Tokom nedelje grčke kinematografije, publika ima jedinstvenu priliku da otkrije rad kako savremenih tako i klasičnih grčkih filmskih stvaralaca, kombinujući „Slike iz prošlosti“ i „Vizije budućnosti“, koje predstavljaju, ne samo dominatne teme koje su obeležile filmsko stvaralaštvo u Grčkoj u svojoj ranoj fazi, već i rezultate stvaralaštva koja su vođena savremenim ekonomskim i socijalnim pitanjima vezanim za ekonomsku krizu.

Među filmovima, od kojih će mnogi po prvi put biti prikazani srpskoj publici, ubrajaju se klasična remek dela poput “Odisejev pogled” Theodorosa Angelopulosa, “Ifigenija” Mihalisa Kakogiannisa, “Prolećno okupljanje seoske straže” Dimosa Avdeliotisa, kao i nedavno nagradjena dela “Očnjak” Jorgosa Lanthimusa, “Miss Violence” Aleksandrosa Avranasa, “Knifer” Janisa Ikonomidisa, kao i serijal filmova kratkog metra.

Ulaz za publiku je besplatan uz ulaznice koje su besplatne i mogu se preuzeti svakodnevno na grčkom štandu, u holu Doma Omladine od 12:00 do 19:00 sati, do 28. aprila, kao i putem društvenih mreža Ambasade Grčke i EU info centra.