Predstavnici ambasada zemalja Višegradske četvorke – Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, otvorili su danas u Beogradu izložbu “Velike ličnosti u malim očima”, na kojoj su crteži znamenitih ličnosti iz tih zemalja i Srbije koje su uradili đaci iz četiri grada.

Ideju za ovu izložbu, koju su ambasade zemalja Višegradske grupe u Beogradu organizovale povodom desete godišnjice ulaska u EU, inicirala je ambasada Češke.

Ambasador ove zemlje u Beogradu Ivana Hlavsova je objasnila da je sve počelo kada je 2005. godine jedna škola u toj zemlji osmislila takmičenje “Veliki Česi u malim očima”, da bi se potom uključio i niz drugih škola.

“Kada smo ove godine u Beogradu razmišljali na koji način bi mogla da se obeleži saradnja unutar Višegradske četvorke, setili smo se ove ideje”, objasnila je ona.

Na izložbi u Galeriji “Branko Miljković” predstavljena su 24 rada učenika osnovnih škola iz Beograda, Pirota, Stare Pazove i Golupca na temu “velike ličnosti”.

Ambasadori svake od četiri zemlje Višegradske grupe (V4) posetili su po jednu školu u jednom od tih gradova, predstavili ideju o izložbi i izabrali istorijske ličnosti o kojima su govorili učenicima.

Učenici su potom slikali “velike ličnosti” iz grupe V4 ali i jednu značajnu ličnost iz Srbije. Od pristiglih radova izabrano je 24 – po šest iz svake škole – koji su reprodukovani kao posteri i prikazani na izložbi.

Ambasador Mađarske Oskar Nikovitz je istakao da model saradnje zemalja Višegradske četvorke treba da postane primer za saradnju ostalima, a da je inicijativa “Velike ličnosti u malim očima” sjajan primer kako se pristupa toj ideji.
Saradnja i prijateljstvo počinju sa upoznavanjem kultura, a deca koja su učestvovala će zauvek naučiti o ličnostima koje su nacrtali, konstatovao je on.