U okviru obeležavanja Dana Evrope, u beogradskom Institutu za međunarodnu politiku i privredu otvorena je izložba “Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, u organizaciji biblioteke Instituta  i EU info centra.

Na izložbi je predstavljen istorijat odnosa Evropske unije i nekadašnje SFRJ, odnosno sada Srbije, na fotografijama i kroz elektronsku prezentaciju, kao i publikacije o EU u izdanju EU info centra i iz fonda biblioteke Instituta.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj  Nikola Tanić koji je istakao da je to važna izložba u godini u kojoj se očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i izrazio nadu da će je posebno videti mladi ljudi.

Na otvaranju izložbe govorili su i direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević i Marina Rakić, predstavnica EU info centra koja je istakla da Centar, čija je jedna od važnih aktivnosti izdavanje publikacija, drugu godinu zaredom sarađuje sa Institutom u okviru proslave Dana Evrope,

Direktorka biblioteke Instituta, Gordana Terzić, istakla je da biblioteka ima 150.000 publikacija i da je to depozitarna biblioteka o EU od 1968. godine.

Ona je istakla da je nastarija knjiga o evropskim integracijama u biblioteci iz 1931. godine i govori o ideji evropske federacije. Reč je o knjizi Medjunarodna organizacija: presedani Društva naroda i Federalne evropske unije: razni radovi od 1915. do 1924. i izveštaji predstavljeni Medjunarodnoj pravosudnoj uniji od 1926. do 1930. godine autora Alehandra Alvareza.

Kolekcija instituta obuhvata publikacije iz EU i Evroatoma, i prethodnica EU – Evropske ekonomske zajednice i Evropske zajednice za ugalj i čelik, publikacije o EU izdavane u bivšoj Jugoslaviji i u Srbiji, kao i izdanja samog instituta, a za izložbu je napravljen izbor različitih tipova publikacija, uz deo koji je obezbedio EU info centar.

Izdvojene su i publikacije o mladima, pošto je izložba otvorena u sklopu međunarodne naučne konferencije “Perspektive mladih u ujedinjenoj Evropi”. Konferenciju su otvorili direktor Instituta za medjunarodnu politiku i ekonomiju Branislav Djordjević, ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, pomoćnik ministra nauke Nikola Tanić i čelnik Fondacije Hans Zajdel za Srbiju i Crnu Goru Luc Kober.

Izložba “Srbija na outu ka Evropskoj uniji” biće otvorena do kraja maja.